Meteen naar de inhoud

Winternachten gáát ergens over

Hello Darkness is het thema van het internationale literaire festival Winternachten, aankomend weekend in Den Haag. Je moet het maar durven, in een tijd waarin alles vooral leuk en gezellig moet zijn en we in onze vrije tijd liever niet te veel met narigheid of ‘zware onderwerpen’ bezig zijn. Daarom houden wij van Winternachten, want dat festival gáát echt ergens over en laat het publiek kennismaken met bekende en minder bekende stemmen uit de wereldliteratuur. Daarnaast is het óók nog eens heel leuk. Tien hoogtepunten uit het programma.

1. Opening Night: Free the Word!

Wie heeft het niet gelezen: Wilde Zwanen van de Chinees-Britse schrijfster Jung Chang? Van deze buitengewoon indrukwekkende (en verboden) roman over de geschiedenis van China werden wereldwijd tien miljoen exemplaren verkocht. Jung Chang, die nog altijd niet welkom is in haar geboorteland, weet wat het is on niet vrijuit te kunnen spreken. Dat zal zij wel doen in de Free the Word!-speech, waarmee ze Winternachten zal openen. Daarna worden drie vervolgde schrijvers, die met gevaar voor eigen leven hun pen opnemen, geëerd met de Oxfam Novib/PEN Award. De Egyptische schrijver Omar Hazek zal de Award persoonlijk in ontvangst kunnen nemen; de andere twee winnaars – de Turkse journalist, schrijver en filmmaker Can Dundar en Amanuel Asrat uit Eritrea – verblijven in gevangenschap en zullen worden vertegenwoordigd.

Donderdag 14 januari, 20:00-22:00 uur

2. Achter elk kwaad schuilt een man (en daarachter weer een vrouw)

Wie de jonge schrijver Jamal Ouariachi volgt op Facebook of in de kranten weet dat hij wel houdt van een polemiekje hier of daar, en zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Met zijn Belgische collega Kristien Hemmerechts gaat hij in debat over de vraag: is testosteron de bron van alle kwaad? Dat belooft wat.

Vrijdag 15 januari, 20:00-20:40 uur.

3. Past Evils, Present Problems. Winternachten-lezing

De Winternachten-lezing wordt dit jaar verzorgd door de Amerikaans-Duitse filosofe en schrijfster Susan Neiman. Zij zal het hebben over de manier waarop landen met de zwarte bladzijden – slavernij, kolonialisme, oorlog – uit hun geschiedenis omgaan, en welke gevolgen dat heeft in het heden. Na de lezing volgt een debat met Neel Mukherjee en Geert Mak.

Zaterdag 16 januari, 20:00-21:15 uur.

4. Seven Deadly Sins

Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid – de zeven hoofdzonden hebben talloze schrijvers, muzikanten, kunstenaars, film- en theatermakers geïnspireerd. Winternachten nodigde zeven schrijvers uit om over een van deze zonden een nieuw verhaal te schrijven. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulic, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee trakteren het publiek op zondige verhalen waar je geen genoeg van kunt krijgen… Dick van der Harst componeerde er muziek bij.

Zaterdag 16 januari, 22:15-23:05 uur.

Rodaan al Galidi. ©Serge Ligtenberg
Rodaan al Galidi. ©Serge Ligtenberg

5. Welkom in Holland

De van origine Iraakse schrijver Rodaan al Galidi zwierf zonder paspoort de wereld over voordat hij in Nederland in een asielzoekerscentrum belandde. Zonder geld, asiel of inburgeringsdiploma wist hij een schrijverscarrière op te bouwen. In zijn nieuwe boek, Hoe ik talent voor het leven kreeg, dat op Winternachten wordt gepresenteerd, doet hij een hilarisch boekje open over onze Hollanse tolerantie en zijn strijd met onze keurig georganiseerd instantie. Dat wordt lachen met het schaamrood op de kaken…

Zaterdag 16 januari, 20:00-20:40 uur.

6. Writing in Times of Turmoil

Kun je nog wel met fictie aankomen als de wereld in brand staat? Is de verbeelding dan nog wel toereikend? Of moet je je als schrijver dan, of je het wilt of niet, in non-fictie uitspreken over wat er in de wereld aan de hand is? Hierover gaat Writing in Times of Turmoil, waarin naast de Egyptische schrijver Alaa al Aswani ook de Oekraïense schrijver Andrej Koerkov aan het woord komt. Deze auteur van achttien romans woonde in Kiev toen daar het protest losbarstte. Hij besloot Ukraine Diaries te schrijven, een non-fictieboek over de annexatie van de Krim en de separatistische opstand in Oost-Oekraïne.

Vrijdag 15 januari, 21:50-22:50 uur.

7. De schrijver als medeplichtige

Zoals acteurs graag een slechterik spelen, zo voeren ook schrijvers graag de niet-allerbraafste types ten tonele. Hoofdpersoon van Inge Schilperoords veelgeprezen debuutroman Muidhond is een veroordeelde pedofiel. Kristien Hemmerechts, die al eens in de huid kroop van Michelle Martin, de medeplichtige ex-vrouw van seriemoordenaar Marc Dutroux, laat in Alles verandert haar personage Iris seksueel grensoverschreidend gedrag vertonen. Onder leiding van Marja Pruis zullen de schrijfsters zich buigen over de vraag: is het beschrijven van een gruweldaad ook een daad van geweld?

Vrijdag 15 januari, 21:10-21:55 uur.

8. Wim Brands interviewt Karl Ove Knausgård

Hij is natuurlijk dé publiekstrekker van dit festival: de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård. Rücksichtslos eerlijk schrijft hij over zichzelf, zijn achtergrond, wat hij ziet en meemaakt in het dagelijkse, worstelige bestaan. Niet voor niets herkenden wereldwijd massa’s mensen zich in zijn romanreeks Mijn strijd (Min kamp). In het slotdeel Vrouw schrijft hij uitgebreid over het Kwaad, over massamoordenaar Anders Breivik en over Adolf Hitler – hoe kon het ook anders met zo’n titel. Wim Brands zal Knausgård uitgebreid interviewen, en gaat dezelfde middag met Stine Jensen en Jamal Ouariachi in gesprek over het boek in de Leesclub.

Zaterdag 16 januari, 14:30-15:45 uur (interview) en 16:15-17:30 uur (leesclub).

9. Stars of Arabic Literature

Zou het niet mooi zijn, nu we in Europa zo veel mensen uit Arabische landen ontvangen, ons eens wat meer te verdiepen in hun literatuur? De Syrische dichter Adonis ontvangt uit handen van burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van zijn dichtbundel Wat blijft. Ook van de Egyptische schrijver Alaa al Aswani wordt zijn nieuw vertaling gepresenteerd: De automobielclub van Caïro.

Vrijdag 15 januari, 20:00-21:05 uur.

10. Hello, poëzie en muziek

Even uitblazen met de fijne klanken van poëzie, muziek en poëzie óp muziek – dat kan aan het eind van de vrijdagavond. Te gast zijn onder anderen de genomineerden voor de VSB-Poëzieprijs – Pieter Boskma, Geert van Istendael en Maud Vanhauwaert –, de Duitse dichter Michael Krüger en de Belgische Runa Svetlikova. Dick van der Harst verzorgt de muziek.

Vrijdag 15 januari, 22:40-23:50 uur.

11. Help, ik debuteer!

Denk je nou: dat wil ook wel, schrijven, bezoek dan ook zeker Help, ik debuteer! Tijdens deze literaire brunch van internetcommunity Cleeft vertellen schrijvers Bregje Hofstede, Jamal Ouariachi en Lize Spit over wat er allemaal bij komt kijken. Arbeiderspers-uitgever Peter Nijssen doet alvast uit de doeken wat je beter wel en niet kunt doen als aankomende debutant. De gespreksleiding is in handen van Abdelkader Benali en Ferdinand Lankamp.

Zaterdag 16 januari, 11:00-12:45 uur.

Lees je favoriete boekfragment voor bij Cultuurpers!

Het internationaal literatuurfestival Winternachten vindt plaats van donderdag 14 tot en met zondag 17 in Theater aan het Spui in Den Haag. Thema is Hello Darkness: schrijvers uit binnen- en buitenland gaan met elkaar en het publiek in gesprek over vragen en onderwerpen die ons nu aangaan.

Voor het programma en tickets, kijk op: www.writersunlimited.nl. Het festival wordt op zondag feestelijk afgesloten met het schrijversfeest en de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Adriaan van Dis, de Jan Campert-prijs aan Ilja Leonard Pfeijffer, de F. Bordewijk-prijs aan Annelies Verbeke en de Nynke van Hichtum-prijs aan Anna Woltz.

De schrijvers die optreden tijdens het festival lezen bij het onderdeel ‘De tekst van mijn leven’ hun favoriete teksten voor. Kom dat ook doen bij de Cultuurpers Lounge! Het Cultureel Persbureau heeft een eigen lounge bij de bar van het Wintercafé, waar het bezoekers hun favoriete boekfragment kunnen delen. Dit wordt live uitgezonden op het Periscope kanaal van Cultuurpers. Houd daarvoor onze twitterstream in de gaten tijdens Writers Unlimited Winternachten.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands