1. Kwatta, Mariken (jeugd)

De vraag was niet of het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap Kwatta zich ooit aan Mariken van Nieumeghen zou wagen, maar wanneer. De lat lag met succesvolle eerdere boek- en filmbewerkingen hoog, maar waar de middeleeuwse Mariken twee mirakelen nodig heeft, is de bewerking van Jibbe Willems ook zonder val van grote hoogte en het wonderbaarlijk losvallen van ijzeren ringen spannend en ongemeen grappig. Niet in de laatste plaats dankzij een geweldige cast met Ilse Warringa, Sarah Bannier en Laus Steenbeeke, maar werkelijk iedereen is goed in een van de beste familievoorstellingen van het jaar. speellijst

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

2. De Nederlandse Reisopera, De Nationale Opera talent, Opera Zuid, Il matrimonio segreto  (opera)

Voor het eerst slaan de drie grote (BIS)operagezelschappen de handen ineen, met als resultaat een productie die gek genoeg slechts vijfmaal in ons land is te zien. Toegegeven, Il matrimonio segreto behoort niet tot het standaardrepertoire, maar herbergt de ene fraaie aria na de andere en is al meer dan een kwart eeuw niet in ons land te zien geweest. Voeg daarbij een even indrukwekkend als eenvoudig decor en je hebt een opera die elke liefhebber eigenlijk moet gaan zien. speellijst

3. Muziektheatergroep BOT, Het geluid van stroom (locatie/muziektheater)

Kelders, kassen, loodsen, silo’s, bibliotheken – je kunt het zo gek niet bedenken of Muziektheatergroep BOT weet verdwijnend industrieel en stedelijk erfgoed om te toveren tot uniek locatietheater. Soms klein, soms wat groter. Maar voor de komende editie van Het geluid van gaat de groep groot. Heel groot. De locatie is namelijk de voormalige elektriciteitscentrale in Nijmegen, een gigantisch complex. Belangstelling voor kaarten bleek al snel ook dermate groot dat de reeks uitvoeringen werd uitgebreid en nog verder uitgebreid. De teller staat inmiddels op 40, in krap een maand. speellijst

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

4. Michel van der Aa, De Nationale Opera, Blank out (3D filmopera)

Na Sunken garden, de eerste opera met 3D film, zat Michel van der Aa bepaald niet stil. Zo was er vorig jaar nog de tijdens het Holland Festival gepresenteerde interactieve app, waarbij het publiek op elk willekeurig moment kon schakelen in beeld en geluid. In Blank Out, een kameropera voor sopraan en 3D-film, zoekt Van der Aa, opnieuw de grenzen van wat technisch mogelijk is op. Met een libretto gebaseerd op leven en werk van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. speellijst

Websitefoto_BlankOut-1500x844

5. Toneelgroep Oostpool, Lulu (toneel)

Regisseur Marcus Azzini maakte vorig seizoen diepe indruk met Angels in America. Nu grijpt hij terug op een ouder stuk: Lulu van Frank Wedekind. Samen met schrijver Hannah van Wieringen maakt hij een eigenzinnige versie van Frank Wedekinds monstertragedie, over de dubbelzinnige kracht van de liefde. Of zoals hij zelf zegt: ‘In de liefde werkt bezitsdrang destructief. Om liefde te laten groeien moet je de hand van de ander soms even loslaten.’ speellijst

Foto bovenaan:
Scroll naar top