Zvizdal, het documentair theaterportret van Pétro en Nadia die in periode 2011-2016 door Berlin zijn gefilmd, staat niet alleen in Parijs, Gent en Athene. Ook in Nederland is dit ontroerende verhaal te zien t/m 11 november 2016.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Vlakbij de plek waar in 1986 een atoomexperiment mislukte vertelt Berlin met Zvizdal een ontroerend verhaal over een oud boerenechtpaar. Zij bleven als enige over in de ‘verboden zone’, waar de radioactieve besmetting nog dagelijks zo hoog is dat je er niet mag wonen. Door het mislukken van de kernproef neemt het leven van de jongere inwoners van het gebied een drastische wending. Ze verlaten hun huizen om nooit meer weder te keren. Behalve Pétro en Nadia, zij blijven thuis op hun boerderij in Zvizdal waar ze geboren en getogen zijn. Samen met het paard, de koe, de hond en wat kippen.

Documentaire theatervoorstelling

De voorstelling is een prachtig filmisch portret van twee oude mensen die overleven in een spookdorp. In deze totaal geïsoleerde wereld zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post worden Nadia en Pétro geïnterviewd. Hun leven en keuzes worden gedurende vier jaar vastgelegd op camera tegen de achtergrond van verschillende jaargetijden.

Advertentie-archief

Dit bericht is een oude advertentie, die als gewoon bericht in de stroom mee is gegaan. Ze heeft haar werk gedaan. Reageren hoeft niet meer.
Ook adverteren? Neem contact op!

Ongekend intense confrontatie met basis van wat leven en liefde is

Tijdens Theaterfestival Boulevard schreef het Cultureel Persbureau lovend over deze voorstelling: “Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen van mijn leven maakte ik vrijdag 5 augustus 2016 mee. Ik was te gast bij ‘Zvizdal – Tsjernobyl so far, so close’ van het Vlaamse gezelschap Berlin, in coproductie met Het Zuidelijk Toneel. Ik zag deze ‘documentaire installatie’ in een lege fabriekshal in Den Bosch, waar het werk een prachtig rustpunt vormt in de verder bruisende hectiek van Festival Boulevard. De film, gecombineerd met live-opnames van kleine maquettes onder het filmdoek, confronteert je ongekend intens met de basis van wat leven en liefde is.”

Lees hier de hele recensie en interview 

Magnifieke theaterinstallatie

In de zaal voel je de eenzaamheid, eigenwijsheid, hoop en liefde van Pétro en Nadia. Dit komt mede omdat je vlak op hun huid zit. De getaande gezichten en stilte vertellen veel. Ook de opstelling van het filmdoek (waaronder drie maquettes staan) dragen bij aan de (soms onbehaaglijk) intieme sfeer. De documentaire beelden worden gecombineerd en afgewisseld met live-beelden van de stillevens van de maquettes.

Te zien in Nederland 2016

[Tweet “Podium Hoge Woerd biedt onderdak aan unieke theaterdocumentaire Zvizdal op 28 en 29 oktober”]

Utrecht, Podium Hoge Woerd – 28 en 29 oktober (https://www.podiumhogewoerd.nl/agenda/zvizdal/ )

[Tweet “In Roosendaal is Zvizdal, een wereldberoemde theaterdocumentaire mee te maken op 3 november”]

Roosendaal, De Kring Roosendaal – 3 november

[Tweet “Zorg dat je Zvizdal, de unieke theaterdocumentaire niet mist in Tilburg (9 nov)”]

Tilburg, De NWE Vorst – 9 november

[Tweet “Ervaar de unieke theaterdocumentaire Zvizdal in Drachten (11 nov)”]

Drachten, Schouwburg de Lawei – 11 november

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Zaalbeeld van Zvizdal. Foto: Frederik Buyckx
Scroll naar top