Meteen naar de inhoud

Tot het zot eruit is. Prachtige reconstructie van zijn familiegeschienis door Bart Meuleman

De eerste keer dat de vader van de Belgische schrijver Bart Meuleman over zijn afkomst begint, tijdens een autorit, leidt dat nauwelijks tot een diepgaand gesprek. Maar wel tot een kanteling. ‘Mijn vader werd iemand anders,’ schrijft Meuleman. ‘Aan alles wat hij als vader ooit deed, of naliet, of zei, of verzweeg, gingen kwesties vooraf. Ze hadden hem gekneed tot de ietwat komische, goedmoedige figuur die ik na al die jaren in hem was gaan zien. Het was maar een deel van de werkelijkheid.’

Reconstructie

Hoe mijn vader werd verwekt is Meulemans reconstructie van een cruciale periode in het leven van zijn vader en zijn grootmoeder, die hij slechts kent als een boze, onvriendelijke vrouw die niets van haar nakomelingen wil weten. Deze grootmoeder, Anna, werd als jonge vrouw tegen haar zin naar Brugge gestuurd om daar in de huishouding te gaan werken bij de middenstandsfamilie Cocquyt. Ze moest beschermd worden tegen haar dwaze verliefdheid op Frans, meende haar vader, net zolang ‘tot het zot eruit’ was.

Maar wanneer de volwassen zoon Emile Cocquyt en zijn vrouw Paula hun pasgeboren dochter verliezen, zoekt Emile troost bij dienstmeid, en Anna durft vanzelfsprekend haar baas niet af te weren. Het kind en schande die hiervan het gevolg zijn, worden angstvallig verborgen gehouden. De kleine Jos wordt ondergebracht bij een venijnige engeltjesmaakster, die hem verzorgt totdat Anna met zoontje terugkeert naar huis en alsnog trouwt met Frans.

Schrijver Bart Meuleman ©Koos Breukel

Drie verhaallijnen

Meuleman ontvouwt en verweeft de geschiedenis van drie generaties in verschillende verhaallijnen. Hij vertelt over zijn oma als jonge vrouw, over zijn vader die als jongeman terugkeert naar Brugge, en over zichzelf: een zoon die zijn vader ineens in een ander daglicht gaat zien.

In warmbloedig proza, dat gelukkig niet vernederlandst werd, schetst Meuleman een ontroerend portret van een familie met een ongelukkige geschiedenis, zoals er natuurlijk wel meer waren maar waarover nooit gesproken mocht worden.

Zijn roman is daarmee bovenal een portret van een vervlogen tijd. Een tijd die niet eens zo heel ver achter ons ligt, maar wel – gelukkig maar – ingrijpend is veranderd.

Goed om te weten Goed om te weten

Bart Meuleman, Hoe mijn vader werd verwekt, Querido, € 18,99 Koop bij bol.com 

Tags:

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands