Meteen naar de inhoud

Vanja Kaludjercic volgt Bero Beyer op als nieuwe directeur Filmfestival Rotterdam

Over het vrouwenquotum hoeven de Nederlandse filmfestivals zich geen zorgen te maken. Van de vier belangrijkste – International Film Festival Rotterdam (IFFR), International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), Nederlands Film Festival en Cinekid – staan er binnenkort weer drie onder leiding van een vrouw als directeur. Wanneer de komende 49e editie van het IFFR is afgerond stapt festivaldirecteur Bero Beyer over naar het Filmfonds. Vanaf februari 2020 treedt Vanja Kaludjercic aan als algemeen/artistiek directeur. In die functie gaat ze de jubileumeditie 2021 vorm geven.

Vanja Kaludjercic geeft op dit moment leiding aan de afdeling acquisitie van de artistieke streamingdienst MUBI. Eerder deed ze al uitgebreide internationale ervaring op. Onder andere bij het het Sarajevo Film Festival, Les Arcs European Film Festival, Cinéma du Reel en het Nederlands Film Festival. Ook deed ze acquisitie voor de Sloveense distributeur Demiurg en het in Parijs gevestigde Coproduction Office.

Vis in het water

Diverse adviseursrollen completeren het beeld van iemand die in het internationale filmlandschap als een vis in het water is. Jurylid was ze de afgelopen jaren bij de Berlinale, IDFA, CPH:DOX en diverse andere festivals. Bij het IFFR gaf ze van 2016-2018 onder meer vorm aan de Talks & Masterclasses.

Als hoofd van het IFFR gaat Kaludjercic samenwerken met zakelijk leider Marjan van der Haar. Met bijna 330.000 bezoekers en ruim 2.400 aanwezige professionals is het IFFR een van de belangrijkste internationale festivals die zich vooral richten op nieuwe en avontuurlijke cinema. Daarnaast ondersteunt het de filmindustrie met initiatieven als het Hubert Bals Fonds, het Rotterdam Lab en uiteraard de CineMart, de coproductiemarkt die model stond voor veel soortgelijke initiatieven op andere festivals.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands