Over het vrouwenquotum hoeven de Nederlandse filmfestivals zich geen zorgen te maken. Van de vier belangrijkste – International Film Festival Rotterdam (IFFR), International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), Nederlands Film Festival en Cinekid – staan er binnenkort weer drie onder leiding van een vrouw als directeur. Wanneer de komende 49e editie van het IFFR is afgerond stapt festivaldirecteur Bero Beyer over naar het Filmfonds. Vanaf februari 2020 treedt Vanja Kaludjercic aan als algemeen/artistiek directeur. In die functie gaat ze de jubileumeditie 2021 vorm geven.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Vanja Kaludjercic geeft op dit moment leiding aan de afdeling acquisitie van de artistieke streamingdienst MUBI. Eerder deed ze al uitgebreide internationale ervaring op. Onder andere bij het het Sarajevo Film Festival, Les Arcs European Film Festival, Cinéma du Reel en het Nederlands Film Festival. Ook deed ze acquisitie voor de Sloveense distributeur Demiurg en het in Parijs gevestigde Coproduction Office.

Vis in het water

Diverse adviseursrollen completeren het beeld van iemand die in het internationale filmlandschap als een vis in het water is. Jurylid was ze de afgelopen jaren bij de Berlinale, IDFA, CPH:DOX en diverse andere festivals. Bij het IFFR gaf ze van 2016-2018 onder meer vorm aan de Talks & Masterclasses.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Als hoofd van het IFFR gaat Kaludjercic samenwerken met zakelijk leider Marjan van der Haar. Met bijna 330.000 bezoekers en ruim 2.400 aanwezige professionals is het IFFR een van de belangrijkste internationale festivals die zich vooral richten op nieuwe en avontuurlijke cinema. Daarnaast ondersteunt het de filmindustrie met initiatieven als het Hubert Bals Fonds, het Rotterdam Lab en uiteraard de CineMart, de coproductiemarkt die model stond voor veel soortgelijke initiatieven op andere festivals.

Foto bovenaan:
Vanja Kaludjercic (foto: Vera Cornel)
Scroll naar top