Podcast in tijden van Corona (9): Cinedans gaat online, maar voor het festivalgevoel moeten we tot volgend jaar wachten.

We spraken met Andreas Hannes over het afgelasten van Cinedans 2020. Hoe ga je als programmeur om met het cancelen van een festival waar je een heel jaar aan hebt gewerkt? Hoe kun je nog iets van het gemeenschapsgevoel dat zo belangrijk is voor een festival vasthouden als je alleen online bent?

Vooralsnog gaat het festival niet in de bestaande vorm door, maar biedt het wel een online platform voor dansfilm, met dagelijks nieuwe inhoud. Andreas Hannes vertelt in de podcast over welke keuzes hij moest maken, wat online wel en niet kan werken en waar we later in het jaar nog naar uit kunnen kijken. We spraken over rode draden en het gevoel van urgentie in veel films.

Als het kan in de planning van Eye filminstituut, komen er nog wel onderdelen terug als de coronacrisis voorbij is. De samenwerking met Black Light Dance, over panafricanimse en dans, en de vertoning van Chantal Akermans film over Pina Bausch zouden op een later moment nog wel kunnen gebeuren. Maar de competitie heeft moeten wijken. Je kunt niet een jury en alle deelnemers online bij elkaar brengen op de manier die recht doet aan de films. Dat gaat waarschijnlijk naar volgend jaar.

Foto bovenaan:

Over de auteur van dit verhaal:

Helen Westerik

Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Ze doceert filmgeschiedenis en doet onderzoek naar het lichaam in de kunst.


Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!