Mahat Arab wint ILFU Verhalenwedstrijd 2021: Uit 723 inzendingen werd zijn spoken word opname ‘Part-time vaders’ tot beste verhaal verkozen

Laat deze tekst voorlezen:

Mahat Arab (1996) is de winnaar van de tweede editie van ILFU’s Verhalenwedstrijd. Hij won met een spoken word-opname, getiteld ‘Part-time vaders’. Tijdens festivaldag Exploring Stories ontving hij de hoofdprijs van vijfduizend euro, uit handen van de organisatie van ILFU. Aan de ILFU Verhalenwedstrijd deden meer dan 700 mensen mee; er kwamen 723 verhalen binnen in vijf categorieën. Behalve Mahat Arab, de hoofdprijswinnaar, zijn er nog vijf winnaars in de categorieën beeld, audio/muziek, proza, proza, poëzie en spoken word.

Mahat Arab (r) ontvangt prijs uit handen van Lemuël de Graav. foto: Maarten Mooijman

Mahat Arab (1996) stuurde een spoken word-opname in, getiteld Part-time vaders. De jury prees Part-time vaders om de rauwe vertelstem, integriteit en kwetsbaarheid ervan.  “Het is persoonlijk én universeel, urgent en maatschappelijk. Het ontroerde ons, ondanks dat het technisch niet perfect was. Het is niet altijd technische perfectie die ons in het hart raakt. Mahats verhaal toont ons wat elke verhalenverteller zou moeten durven. Integriteit boven ironie, kwetsbaarheid boven moraal. Deze stem mag door iedereen gehoord worden.” De jury bestond dit jaar uit acteur, rapper en schrijver Rashif El Kaoui, actrice Maryam Hassouni, presentator, journalist en debuterend schrijver Milouska Meulens, dichter en performer Maud Vanhauwaert en regisseur en schrijver Michael Middelkoop.

Beluister het winnende verhaal van de ILFU Verhalenwedstrijd 2021 hier:

Vijf categorieën

Mahat Arab is dichter en schrijver en schreef een gedicht over de ervaring van zijn Somalische vader, met wie hij nooit over zijn familiegeschiedenis kon praten. “Ik denk dat dit een goed moment is dat mijn vader het ook leest,” aldus Arab tijdens de uitreiking op het podium. Arab wint de hoofdprijs (€5000) maar is niet de enige winnaar van de Verhalenwedstrijd. De wedstrijd stond open voor inzendingen in vijf categorieën: beeld, audio/muziek, proza, proza, poëzie en spoken word. Uit elke categorie worden vijf inzendingen genomineerd, die samen die top 25 vormden. De jury koos vervolgens de volgende vijf categoriewinnaars, die ieder €1000 mee naar huis nemen:

  • Categorie Audio/Muziek

Ik – Danielle van den Dorpel

  • Categorie Beeld

The Battle Within – Angelique Rijnsburger

  • Categorie Proza

Het huis beveiligen – Nelson Morus

https://verhalenwedstrijd.ilfu.com/site/2/upload/Tekst_Het%20huis%20beveiligen_251.pdf

  • Categorie Poëzie

Lift – Tamara de Rijk

https://verhalenwedstrijd.ilfu.com/site/2/upload/Poezie_Lift_.pdf

  • Categorie Spoken Word

Non mea culpa – Martje Wijers

https:/vimeo.com/598462288

https:/vimeo.com/598462288

Over de ILFU Verhalenwedstrijd 2021

De ILFU Verhalenwedstrijd werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Het is de eerste interdisciplinaire verhalenwedstrijd van Nederland, waaraan verhalenvertellers in werkelijk alle genres kunnen meedoen. Het thema was dit jaar Wat ertoe doet, passend bij het overkoepelende festivalthema van ILFU 2021: Why Fiction Matters. Op de festivaldag Exploring Stories, waar auteurs als Ayaan Hirsi Ali, Roxane Gay, Alfred Birney en Edouard Louis hun opwachting maakten, werd de winnaar van de Verhalenwedstrijd 2021 bekendgemaakt. Winnaar Mahat Arab volgt Lemuël de Graav op, die vorig jaar de wedstrijd won met zijn poëtische korte film Ik haat poëzie.

_________________________

ILFU 2021: Why Fiction Matters

Het ILFU vindt van 23 september t/m 2 oktober plaats in Utrecht en heeft als thema Why Fiction Matters. Utrecht is sinds 2017 UNESCO City of Literature. Het ILFU is donderdagavond 23 september geopend met de Belle van Zuylenlezing en eindigt met de Nacht van de Poëzie. Daartussen zijn er talloze programma’s: van het YALFU (young adult) tot Book Talks met o.a. Édouard Louis en Max Porter, van de Verhalenwedstrijd tot het Maya Angelou filmprogramma en Wie Wij Zijn-programma’s over Marokkaanse literatuur; en de niet te missen festivaldag Exploring Stories.

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Culturele organisaties die lid zijn van Cultuurpers kunnen persberichten indienen, die vervolgens onverkort worden doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word lid met je organisatie!!

Foto bovenaan: