Aller au contenu

Le copinage au Fonds pour les arts de la scène ?

In de kleine Nederlandse kunstwereld is het onmogelijk om een commissie van deskundigen samen te stellen die geheel en al onafhankelijk is. Iedereen met kennis van zaken heeft ook kennis van mensen, of heeft gewerkt bij een instelling waar nu over geoordeeld moet worden. Of werkt daar nu. Reden genoeg dus voor speculaties en complottheorieën.

‘Johnny Quid’, incognito lid van het cultuurbashers- en anonieme reageerders-weblog Geenstijl.nl meende in ieder geval een Amsterdams, blank complot te hebben gesignaleerd bij de commissies die bij het fonds Podiumkunsten over de subsidieaanvragen gaan. Nu bleken die commissieleden – inderdaad overwegend blank en Randstedelijk – zichzelf in de praktijk nogal tekort te hebben gedaan, omdat uit de cijfers blijkt dat de randstad er in sommige gevallen meer dan 90% op achteruit gaat.

Maar er zijn andere relaties mogelijk. We checkten dus even verder en ontdekten dat in een paar gevallen er sprake zou kunnen zijn van verstrengeling, waarbij in ieder geval een lid van de betreffende adviescommissie banden heeft met een positief beoordeelde club. Het fonds zelf geeft een overzicht van alle banen en zakenrelaties van zijn commissieleden op de site, dus het is te controleren door iedereen, maar die info is niet altijd helemaal helder op de site, en dat is slordig. Dat geldt met name voor Theo Andriessen en Anne Laberge. Laberge staat ingeschreven als artiest bij Stichting Doek, en is dus gebaat bij het voortbestaan van die club. Het Musique de novembre festival in Den Bosch is een afnemer van acts uit de stal van Theo Andriessen, die dus ook een zeker belang heeft bij het voortbestaan van dat muziekfestival. We noemen: Ethel, Jeroen Strijbos en Thomas Rutgers, die allen vertegenwoordigd worden door Andriessens bureau ‘art related’.

Maar is er ook sprake van bevoordeling? In twee gevallen heeft de vijfde colonne namelijk geen geld opgeleverd, en in drie gevallen minder geld. Slechts één aanvrager heeft het volledige bedrag gekregen: Stichting Doek, die onder andere zaken doet met commissielid Anne Laberge. Andriessen heeft zijn verborgen relatie 25000 € tekort gedaan, dus daar zal vast nog iets over gebakkeleid worden, deze herfst.

Overigens is het heel erg grappig, of heel erg toevallig, of heel erg raar, dat het verschil tussen de toegekende en afgewezen belangenverstrengelde bedragen precies 1 miljoen euro is. Lijkt voer voor complotdenkers.

Hier het overzicht

qui

cv

site

demandeur

aanvraag

toegekend

Monique Masselink

dramaturg bij danstheater Aya (staat in cv op site)

ja

Danstheater aya

558000

444750

Frans van Bronkhorst

Bestuurslid van Het Volk (staat in cv op site)

ja

Het Volk

227500

0

Ilse van dijk

Xynix (producent) Staat in cv op site, maar niet dat Xynix inmiddels is overgegaan in Holland Opera

half

Holland opera

559250

0

Annelies Oosterloo

gedanst bij De Stilte (staat in cv op site)

ja

Le silence

450000

375000

Theo Andriessern

Art Related (diverse groepen en makers in de de stal, wat niet op de site staat, ook niet dat het een grote leverancier is van acts voor het festival November Music)

nee

Musique de novembre

150000

125000

Anne La Berge

In de stal van stichting Doek (staat niet in cv op site) (http://www.doek.org/artists/artists.html)

nee

Stichting Doek

124800

124800

 Total

2069550

1069550

 

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais