Meteen naar de inhoud

galerie

Plein Theater is open als Pop Up Gallery & Store! In de Gallery is de Nederlandse primeur van de 3D videosimulatie installatie Event Horizon te zien van digital sculptor, simulator en animator Jaehun Park.

Vanaf 16 januari is Plein Theater geopend als Pop Up Gallery & Store, waar de Nederlandse primeur van de 3D videosimulatie installatie Event Horizon te zien is van kunstenaar Jaehun Park. Jaehun Park (geboren in 1986, Zuid-Korea) is een digital sculptor, simulator en animator. Ook is er werk van de kunstenaar te koop en zijn boek Real-time limbo. Naast de… 

‘Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur.’

Geachte leden van de Tweede Kamer, Met grote zorg kijken wij naar de tijdelijke testwet waar dinsdag 11 mei in uw Kamer over gestemd gaat worden. Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur. Beperkingen die wel worden ingevoerd maar waar de einddatum niet van gegeven wordt. Deze nieuwe testwet kan een uitkomst zijn voor… 

Renzo Martens over White Cube: ‘Het Stedelijk moet vanaf nu het hele aankoopbudget aan kunst van plantagearbeiders besteden.’

Een strakke, spierwitte kunsttempel midden in het Congolese binnenland. Wat heeft dat te betekenen? Renzo Martens vertelt over zijn nieuwe documentaire White Cube, en het kunstproject dat plantagearbeiders in staat stelt hun land terug te kopen. Première op IDFA en in Lusanga, Congo.

Hoe is het mogelijk dat de overheid de ZZP’er in de culturele sector die wederom o, zo belangrijk blijkt te zijn voor onze samenleving, in z’n hempie laat staan?

Ik houd van de passie en de liefde waarmee iedereen in de culturele sector werkt. Er zit een overtuiging achter en een doorzettingsvermogen die je kan vergelijken met een geloof. Het geloof dat kunst essentieel is voor de samenleving. Gedreven door een oergevoel bijten we ons erin vast en laten niet meer los. Maar werden we niet met z’n allen… 

Podcast cultuupers tijdens Corona: blijf langer dan drie seconden stilstaan bij het werk van Emile Waagenaar. Plek zat.

(Volume podcast gecorrigeerd) Deze crisis zal het verdwijnen van kleine winkels, gerund door kleine zelfstandigen, versnellen. Al zou het mooi zijn wanneer acties om juist dáár je boodschappen te doen iets uitmaken, de concurrentie met het gigantische aanbod van de grote online ketens is bijna niet te doen. Daarom moeten we ze koesteren zolang ze er nog zijn. En niet… 

PLATFORM AANVANG! LATEN WE BEGINNEN

Op 2 maart lanceerde Platform Aanvang! de petitie Nederland maakt kunst / kunst maakt Nederland op de Solidariteitsavond in ITA. Een avond waarin het gesprek werd geopend voor een solidaire sector, maar waar vooral de noodklok werd geluid voor de geplande verkleining van de kunstensector. De petitie werd in een week door meer dan 11.000 mensen ondertekend. Toen we de… 

De beste pasteitjes van Anfield werken tegen de verloedering. (Lessen uit Manchester, aflevering 4, the Liverpool edition)

Het heeft iets ongelooflijk kneuterigs. Terwijl buiten de storm door verlaten, dichtgespijkerde winkelstraten vol slooprijpe minihuisjes giert, pasteitjes bakken tegen de malheur. Maar het werkt dus wel. Aan de kant van The Kop, de beroemdste tribune van het Anfield stadion aan de Oakfield Road in Liverpool, vestigde de Nederlandse kunstenares Jeanne van Heeswijk in 2012 een buurtcoöperatie, toen megalomane stadsvernieuwingsplannen… 

(Met PODCAST) Nederland een kwart miljard meer waard door boeken. (En daar profiteren maar een paar schrijvers van)

Iemand die bij een uitgeverij werkt, genereert daarmee voor zichzelf een inkomen van 42.379,79 euro. Dat is iets meer dan het gemiddelde inkomen van mensen in de boekhandel, die het slechts met een gemiddelde van 31.000 euro per persoon moeten stellen. Dit inkomen wordt grotendeels gegenereerd door auteurs en vertalers. Die verdienen – gemiddeld – 1540,55 euro. Per persoon. Per… 

Steve mcQueens End Credits zoemt nog lang na

Steve McQueen is een kunstenaar die grote en moeilijke onderwerpen op een fysiek tastbare manier vertelt. Hongerstaking, seksverslaving en onze ongemakkelijke houding tegenover mannelijke seksualiteit, slavernij. Het zijn de dingen die we liever niet meer zien, niet willen bespreken en al helemaal niet willen voelen. In zijn speelfilms weet McQueen een evenwicht te vinden tussen het esthetische en het fysiek… 

Lenny Oosterwijk van Untitled zet deur open voor @poetry_nl: ‘Ik hou van toegankelijk werk, dat een caissière van de Albert Heijn net zo boeit als een professor van de universiteit.’

Als je Lenny Oosterwijk voor het eerst ziet, denk je niet: ha, een galeriehouder. Op de een of andere manier verwacht je daar een meer chique uitstraling bij. Maar de man die in 2011 in Rotterdam Noord Galerie Untitled oprichtte komt uit een andere hoek. Lenny Oosterwijk, Zelfportret Hij is fotograaf en art director en werkte een tijd bij het… 

Art Rotterdam 2018, Anne de Vries

Art Rotterdam 2018: Meet de koortsige temperatuur van de hedendaagse kunst

Heeft de heersende griepgolf een verhogende werking op de koortsige temperatuur van de hedendaagse kunst? Vanaf vandaag, 8 februari kun je persoonlijk de temperatuur komen opnemen van de actuele stand van de hedendaagse kunst op een positief gestemde Art Rotterdam. Van 8 t/m 11 februari 2018 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het is een breed opgezette kunstbeurs waar… 

Een déjà vu zo vers als een ovenbroodje: Den Haag is getruffeerd met kunstwerken van Jan Goeting. Maar je ziet ze pas als je het weet

Elke stad in Nederland kent kunstenaars die lokaal faam en glorie genieten maar even voorbij de stadsgrenzen slechts vragende blikken opleveren. Neem de Haagse schildersfamilie Goeting. Dat zijn Jan Goeting (1918–1984), zijn vrouw Catharina (1912-1987) en zoon Joep (1946-1986). Het aardige van deze familie is: elke Hagenaar of Hagenees van boven de 55 kent veel werk van ten minste Jan… 

4 redenen waarom ‘cultureel ondernemerschap’ en subsidie niet samengaan.

Na afloop drong het eigenlijk pas goed door wat er mis was gegaan op No Man’s Land. Het evenement, een soort combinatie van netwerkborrel, symposium en megaworkshop is opgezet vanuit de beste bedoelingen. Initiatief van De Coöperatie, de club die we niet moeten verwarren met De Coöperatie. Die laatstgenoemde De Coöperatie zit in Amsterdam en is een samenwerkingsverband van freelance… 

Frieze Art Week: Kunst als zoete koek

Afgelopen week was in Londen de Frieze Art Week. Een week die wordt gezien als één groot spectakelstuk voor de hedendaagse kunst. Dit jaar voor de 15de keer. De verzamelaars, de liefhebbers en de markt, iedereen komt bijeen. Bovendien wordt de Frieze Art Fair internationaal gezien als één van de belangrijkste indicatoren voor de markt in hedendaagse kunst.  Van milimeters… 

Cornelis de Vos, portret van Abraham Grapheus (detail, foto auteur)

Zuiderburen in het Mauritshuis: je kijkt nooit meer hetzelfde naar portretten

Ken je dat? Dat je soms langer naar het bijschrift kijkt dan naar het schilderij? En dan nog vooral naar wie de kunstenaar is, want die geportretteerde kennen we meestal toch niet meer? De Vlaamse portretten op de tentoonstelling Zuiderburen in het Mauritshuis draaien dat op een intelligente manier om. Maar eerst meer over de uitgebreide samenwerking van het Mauritshuis… 

Hier word je gegarandeerd vrolijk van. Hoe kunstenaarscollectief toyisme al 25 jaar blijft verrassen

Ze bestaan al 25 jaar maar bruisen alsof ze gisteren zijn opgericht. Met de creatie van een kunstwerk bij vliegveld Eelde – vanaf vandaag live te volgen – én exposities op 25 locaties in en rondom Groningen vieren de kunstenaars van het internationale kunstenaarscollectief toyisme hun jubileum. De kunstenaars van toyisme in IJsland ©Marc Brester/AQM Eigenzinnig, origineel en geëngageerd zijn… 

Marta-Minujin-Parthenon-of-books-Friedrichsplatz-Kassel-2017

Documenta 14, schuld, boetedoening en schaamte: Hoe jaag je de liefhebbers in de gordijnen?

Van de 100 dagen waarin Kassel zich dit jaar, zoals elke 5 jaar opnieuw omvormt in ‘het wereldmuseum voor hedendaagse kunst’, zijn er alweer 20 dagen weggetikt. Dat is zeker niet geruisloos gegaan. De formule die artistiek leider en hoofdcurator Adam Szymczyk en zijn staf op Documenta hebben losgelaten, heeft een groot aantal liefhebbers in de gordijnen gejaagd. Voor mij… 

‘En Manque’, of waarom uw recensent op de dansvloer stond op het #HF17

Schrijf je een recensie voor mensen die nog naar de voorstelling gaan, voor mensen die al zijn geweest of voor mensen die geïnformeerd willen worden? Het is en blijft een eeuwig dilemma. De Holland Festivalvoorstelling ‘En Manque’ van Vincent Macaigne is alleen nog donderdag 8 en vrijdag 9 juni te zien in het Compagnietheater. De kans dat u, de lezer,… 

Jeroen van Merwijk achter het raam van Kunstruimte Kuub in Utrecht. Foto: Wijbrand Schaap

Waarom Jeroen van Merwijk je graag ontvangt in zijn atelier: ‘Cabaretier zijn is geen vak.’

‘Iedereen heeft een Appel. Iedereen heeft een Corneille. Niemand heeft een Van Merwijk.  Dus is de vraag of Van Merwijk wel goed is. Dat weet niemand. Dan is het de uitdaging dat een paar grote mensen een Van Merwijk gaan kopen. Daarna wil iedereen een Van Merwijk hebben. Als dat gebeurt ga ik weer ander werk maken, want ik wil… 

Kunst is geen examen waarvoor je kunt zakken. Kunst is een manier van kijken

Op Art (optical art) is minder bekend dan Pop Art. Totdat je de werken in kwestie ziet. Er zijn weliswaar geen Op Art sterren van Andy Warhol-status, maar hun creaties resoneren direct met beelden die je uit de kunstgeschiedenis kent. Zaterdag 25 februari opende in het Stedelijk Museum Schiedam een grote expositie[hints]In samenwerking met het Louisiana Museum in Denemarken[/hints] over deze… 

Duits echtpaar verzamelde unieke sieraden in Deens Design #Aarhus2017

Tere bloemblaadjes, stoere schakels, een spijkerkraag. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Deense ontwerpers hebben ze vormgegeven in zilver als sieraad. Duizend juwelen bieden een overzicht van Deense vormgeving uit de twintigste eeuw. Daar zijn internationaal bekende ontwerpers en edelsmeden bij, zoals Georg Jensen (niet alleen juwelen maar ook zilver vaatwerk), Kaj Bojesen (niet alleen zilver maar ook… 

Groep beeldend kunstenaars ontvlucht Amersfoort

Uit onvrede over het kunstbeleid van de stad verlaten beeldend kunstenaars Amersfoort. Niet fysiek, maar met hun werk. In het komende jaar exposeren ze gezamenlijk op tal van plekken in Nederland. Hun eigen woonplaats laten ze grotendeels links liggen. Ze hebben weinig vertrouwen in de nieuw te ontwikkelen cultuurvisie van de gemeente. Waarom? Dat lees je hieronder. En ook dat hun eigen… 

Guess who is Utrechter van het jaar: spannend festival in rijtje met FC en Daphne

Johan Gijsen is verkozen tot Utrechter van het Jaar. De organisator van het Le Guess Who? Festival volgt FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren (2015) en atlete Dafne Schippers (2014) op. De verkiezing voor Utrechter van het Jaar werd gehouden door het AD Utrechts Nieuwsblad. Zes columnisten selecteerden tien genomineerden waarop gestemd kon worden. Gijsen richtte Le Guess Who? op in 2007… 

(On)gehoord in December: Zo dichtbij dat de hamers tegen je voorhoofd slaan

In de serie (On)gehoord presenteer ik elke maand buitengewoon geluid dat niet onopgemerkt en onbesproken blijft. In deze December-editie: Brume, Cinema Perdu, Emanuele de Raymondi, Mark Fell, Zeno van den Broek en James O’Callaghan. Als een bankschroef om de hals Brume – Mother Blast (LP, Grautag) Het Grautag-label van Nicolas Moulin staat garant voor dystopische klanklandschappen. Die landschappen presenteert het label… 

Fotograaf betovert Voorschoten met oplichtende beelden in Lichtjuweel

Magie is niet te vatten. Zeker niet zo’n kort en fabelachtig moment als de schemering, waarin de dag zo snel overgaat in de avond en de lichten weer aangaan. Juist dit ongrijpbare, korte ‘toveruur’ probeert fotograaf Jan van der Horn (1951) te vangen in zijn geënsceneerde foto’s. De toverachtige foto’s die hij maakt, lichten vanaf 11 november (Sint Maarten) tot… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands