Ga naar de inhoud

racisme

Nelson Carrilho werkend aan het beeld Mama Baranka, zomer 1984. Foto collectie Nelson Carrilho

40 jaar na moord Kerwin Lucas Duinmeijer mini-expo over Mama Baranka | Amsterdam Museum presenteert kleine tentoonstelling rondom het herdenkingsbeeld van Nelson Carrilho

Het is deze zomer, op 20 augustus, 40 jaar geleden dat de vijftienjarige Antilliaanse Kerwin Lucas Duinmeijer werd vermoord. Zijn dood, vaak gezien als de eerste racistische moord in Amsterdam, leidde tot veel protesten én tot samenwerking tussen organisaties van migranten om de strijd tegen racisme aan te gaan. De in Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho maakte naar aanleiding van… 

Overtuigend theater over theater over klimaatcrisis – A play for the living in a time of extinction

Op de dag dat een groep Nederlandse klimaatwetenschappers aankondigt dat we ‘Parijs’ niet gaan halen, gaat A Play for the living in a time of extinction in première. Hoe maak je een voorstelling van de grootste crisis die ons bedreigt? Hoe zorg je ervoor dat je theater blijft maken en geen agitprop? Of misschien is het helemaal niet zo erg… 

Utrechts literatuurfestival ILFU opent kaartverkoop voor festivalweek eind september, Met o.a. Roxane Gay, Angie Thomas, Édouard Louis en Max Porter

Ondanks aanhoudende corona-onzekerheid in de culturele sector maakt International Literature Festival Utrecht (ILFU) vandaag een groot deel van het programma bekend. Het grootste literaire festival van Nederland vindt plaats van 23 september t/m 2 oktober 2021 en programmeert een keur een internationale schrijvers, dichters, muzikanten en theatermakers in TivoliVredenburg. Onder het festivalthema #WhyFictionMatters zijn op 25 september o.a. de Franse… 

FUNERAL FOR STREET CULTURE – A Critical Celebration and Mourning of Counter Culture  Een groepsproject van Metro54 en Rita Ouédraogo en gehost door Framer Framed

Het afgelopen jaar waren de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten van enorme invloed op onze dagelijkse realiteit. A Funeral for Street Culture probeert het gevoel van verlies en de andere gevolgen van deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken.  Het groepsproject, gecureerd en geïnitieerd door Metro54 en curator Rita Ouédraogo,… 

‘Elke dag komt er nieuw gif bij.’ Presentatrice Naeeda Aurangzeb laat in boek ervaren wat niet-witte Nederlanders dagelijks over zich heen krijgen

Ook al woont ze sinds haar derde in Nederland, journalist en radio-tv-presentator Naeeda Aurangzeb (47) wordt nog steeds niet voor volwaardige landgenote aangezien. In haar boek 365 dagen Nederlander geeft ze in korte schetsen een ontluisterend beeld van hoe niet-witte Nederlanders of Nederlanders met een migratieachtergrond bejegend worden. Biologiedocent tegen de klas ‘Dit noem je een olijfkleurige huid. Je kunt… 

Amsterdam Museum presenteert tentoonstelling Gouden Koets – 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 

Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in… 

Afzender Boulevard staat stil bij Nederlands Indië

‘Voor Indische Nederlanders is 15 augustus zeker geen bevrijdingsdag’, verklaart toneelschrijver Bo Tarenskeen. De laatste dag van het alternatieve Festival Boulevard in Den Bosch, Afzender Boulevard, valt samen met de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 mei 1945. Nederlands Indië, de kolonie die  door ons land eeuwenlang was uitgebuit, was ook bevrijd van de Japanners, maar het einde… 

Traveling While Black grijpt je bij de strot

Traveling While Black raakt je diep en dat is ook precies de bedoeling. De zo’n 20 minuten durende Virtual reality film dompelt je onder in de geschiedenis van institutioneel racisme in de VS en vooral wat dat doet met mensen. De locatie is Ben’s Chili Bowl in Washington DC*. We zitten aan een tafel in een klassieke diner met mensen… 

NPO brengt een debat over een debat. Laat dat eens goed tot je doordringen.

Ik heb me lang op het standje ‘eerst luisteren, dan praten’ gezet, als het ging om de manier waarop wij allemaal omgaan met de etterende zweer van het racisme in Nederland. Er is zoveel wat we niet van elkaar weten, en er is vooral zoveel dat ik van mijn Zwarte medemens niet kan weten, omdat ik me lang te weinig… 

HOLLAND FESTIVAL 2020 VERBINDT MAKERS EN PUBLIEK IN GEFRAGMENTEERDE TIJD

Het Holland Festival 2020 kende een uitzonderlijke jaargang, door de coronapandemie ging het voor het eerst in zijn geschiedenis fysiek niet door. In plaats daarvan kreeg het een online programma als invulling. Holland Festival online programma 2.0-2.0 was de 73ste editie van het festival en de tweede waarbij gewerkt werd met een associate artist. Dit jaar was dat choreograaf, regisseur,… 

MAAS maakt voorstelling bij Keti Koti

Op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli 2020 is Aan tafel te zien in het Maaspodium, Rotterdam, een voorstelling over het slavernijverleden in het kader van Keti Koti. Het is het derde jaar op rij dat Maas probeert om dit pijnlijke onderdeel van de geschiedenis invoelbaar te maken met theater. De voorstelling wordt (coronaproof) gemaakt en gespeeld door Sue-Ann… 

Wanneer het over institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiting gaat, dan zijn dat natuurlijk niet gevoelens, zoals u deze week claimde, maar feiten, meneer Rutte.

Geachte premier Rutte, Beste Mark, We hebben elkaar al eens ontmoet. Voor u een ontmoeting uit velen, dus u zult het zich vast niet herinneren. We hebben namelijk niets gemeen, niet wat politieke kleur of huidskleur betreft, niet wat betreft onze sociaal economische klasse, niet wat betreft ons nest, niet ons gender, lengte en mogelijk andere onderscheidende kenmerken: veel NIET… 

HOLLAND FESTIVAL ONLINE PROGRAMMA 2.0-2.0

Het Holland Festival presenteert van 11 tot en met 21 juni een online programma dat zo dicht mogelijk bij de kern en de essentie van het oorspronkelijke programma blijft, dat vanwege de coronacrisis is afgelast. Samen met artiesten van over de hele wereld die in het festival 2020 zouden optreden, is een alternatief online programma samengesteld. Het festivalthema, aangereikt door… 

Publiek gekleurd – Een column over #mannenvankleur #depubliekeruimte #blacklivesmatter

Mannen van kleur in de publieke ruimte hebben geen waarde. Hun leven en welzijn stelt niks voor. Muhammed Ali zei hier in een heel vroeg stadium al iets over: ‘We are not second class citizens, that would actually be great. We are last class citizens, just not human enough.’

Dit kunnen we leren van de nieuwe oorlogsroman van Conny Braam: ‘Racisme is een stille, vernietigende kracht.’

Zuid-Afrikaanse soldaten dachten door mee te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog stemrecht en onafhankelijkheid te verwerven, want dat werd hen beloofd. Maar na de oorlog wachtte hen geen vrijheid maar Apartheid. Met Wij zijn de wrekers van dit alles werpt schrijfster Conny Braam licht op deze pijnlijke geschiedenis. Vier jaar geleden publiceerde Conny Braam (72) de succesvolle roman Ik ben Hendrik… 

‘Mijn dromen gingen steeds over de dood.’ Alfred Birney over zijn nieuwe roman ‘In de wacht’

Kort nadat Alfred Birney in 2017 voor De tolk van Java de Libris Literatuurprijs kreeg, belandde hij met een hartinfarct in het ziekenhuis. In zijn nieuwe roman In de wacht ligt Birneys alter ego Alan Noland in het ziekenhuis te wachten op een openhartoperatie. Hij begon zich na zijn vijfvoudige bypassoperatie en twee jaar opkrabbelen net weer een beetje  fit… 

Verdeelde loyaliteiten, racisme en een gespleten huis in HBO’s The Plot Against America

Ik kreeg de kans om tijdens mijn bezoek aan Venetië in 2016 aanwezig te zijn bij het 500-jarige jubileum – het vond plaats in het prachtige Teatro La Fenice – van het eerste Joodse getto. Een van de sprekers was historicus Simon Schama. Gedurende zijn lezing kreeg ik een korte geschiedenis te horen over het Joodse leed in Italië. Volgens… 

HOLLAND FESTIVAL 2020 MET BILL T. JONES OP ZOEK NAAR EEN ‘WIJ’

Van 4 tot en met 28 juni 2020 staat Amsterdam in het teken van de 73ste editie van het Holland Festival. Associate Artist dit jaar is de Amerikaanse choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones. Van hem zal onder meer de nieuwe voorstelling Deep Blue Sea te zien zijn, waarin Jones zelf danst en, bijgestaan door honderd grotendeels lokale… 

Vijf sterren. Of meer. Waarom we heldinnen als Tina Turner nodig hebben. 

Wat. Hebben. Wij. Verschrikkelijk. Veel. Te. Leren. Als er 1 ding is dat de musical Tina duidelijk maakt, is het dat wel. Zeker bij de stormachtige première, zondag 9 februari, een paar uur voordat storm Ciara de laatste bubbels uit de Utrechtse champagneglazen woei. Een vrijwel volkomen witte zaal, in Black Tie, dat wel, met slechts een paar mensen van… 

Een mooi 2020 met het Holland Festival, vacatures en aus LICHT Opera van het Jaar

Het Holland Festival wenst u een gelukkig 2020! Op 11 februari wordt het volledige programma bekendgemaakt van de 73e festivaleditie. Voor onderstaande vijf producties kunt u nu al kaarten bestellen. Verder in deze nieuwsbrief: vacatures voor een hoofd bedrijfsvoering/controller, een medewerker development en stagiair(e)s voor de afdelingen communicatie & marketing en productie; en aus LICHT uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2019.… 

Netflix’ The Witcher heeft een identiteitscrisis. Maar als je aflevering vijf haalt, wil je wel weten hoe het afloopt.

Met veel bombarie werd Netflix’s The Witcher aangekondigd. Op wat opmerkingen na over Superman in een witte pruik, was en is er veel interesse voor de verfilming van Andrzej Sapkowski’s fantasy boekenreeks. Opvolger van Game of Thrones. Met de manier waarop die is geëindigd? Nee, bedankt! Ik ben zelf niet bekend met de boeken of de games, maar Netflix’s beschrijving… 

De gemaskeerde waarheid in HBO’s Watchmen

In een tijd waarin stripverfilmingen, superhelden en alternatieve dystopische realiteiten hoogtij vieren, vreesde ik het ergste toen HBO Damon Lindelof’s Watchmen aankondigde. Zelf heb ik geen uitgebreide kennis van Alan Moore en Dave Gibbons’ stripboek Watchmen, maar wel vond ik de film uit 2009 een teleurstelling. Lindelof is de man achter de beruchte serie Lost. Waar de kijker bij Lost… 

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands