Meteen naar de inhoud

De Belofte hoofdthema op 32e Nederlands Filmfestival – publiekswerving opgevoerd

Volgend jaar zal het Nederlands Film Festival het hoofd moeten bieden aan omvangrijke bezuinigingen. Laten we daarom dit jaar extra genieten, was de aanbeveling waarmee festivaldirecteur Willemien van Aalst vanmiddag de persconferentie met presentatie van het programma van het 32e Nederlands Film Festival afsloot.

Isabella Rossellini in Nono, het zigzag kind

Juist in deze tijd van economische tegenwind heeft het festival dit jaar gekozen voor De Belofte als hoofdthema. De diverse beloftes die de Nederlandse film inhoudt zullen tijdens dit Utrechtse evenement extra benadrukt worden. De belofte van films, de belofte van daden, de belofte van talent.

Het festival plaatst een aantal veelbelovende talenten uit diverse disciplines aan het begin van hun carrière in de schijnwerpers, waaronder zes jonge acteurs en actrices: Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Ze zijn te zien in films en het publiek kan hen ontmoeten in de dagelijkse talkshow, waar ze vertellen over hun ambities en inspiratiebronnen.

Een ander speerpunt is het verder aanzwengelen van de toch aan aanzienlijke toestroom van het publiek. Dat zal volgend jaar zeker van pas kunnen komen om de begroting op orde te houden. Uit onderzoek bleek namelijk – tamelijk verrassend – dat veel potentiële bezoekers nog het idee hebben dat het festival in de eerste plaats iets is voor filmmakers en andere professionals, met een besloten Gouden Kalverengala ter afsluiting. Met een vroege programmapresentatie en een festivalstart die dit jaar een week later is ontstaat nu meer ruimte voor de marketing. Van de weeromstuit hanteert het NFF nu de slagzin: ‘Jouw films, jouw festival’.

Acteur Jeroen Willems en regisseur George Sluizer zijn dit jaar belangrijke gasten. Speciale aandacht is er voor het succes van de Nederlandse familiefilm (ook internationaal). Daarom viel de keus voor de openingsfilm op Nono, het zigzag kind.

Verder werd bekend gemaakt dat het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs dit jaar gaat naar Willeke van Ammelrooy voor haar bijzondere verdienste voor de Nederlandse Filmcultuur.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september t/m 5 oktober.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands