De Verleiders, de grote theaterhit van het afgelopen seizoen, voert de juryselectie aan van Het Theaterfestival 2013. De door een groep acteurs en cabaretiers, waaronder Pierre Bokma en George van Houts, bedachte en gemaakte voorstelling over de vastgoedfraude was een geweldig succes in de theaters. Deze staat dus ook terecht in het festival dat sinds 1987 jaarlijks een selectie van theatervoorstellingen uit het voorgaande seizoen toont. Een andere hit die ook grote media-aandacht kreeg, is het door Sadettin Kirmiziyüz gemaakte theaterfeest Somedaymyprincewill.com, dat vooral in de kleinere theaters van Nederland te zien was.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Deze twee theaterhits maken deel uit van een lijst van tien stukken die door de jury onder leiding van schrijver en acteur Arthur Japin werden uitgekozen uit die paar honderd voorstellingen die dit jaar in première gingen. De jury heeft in zijn selectie de nadruk gelegd op ‘publieksvriendelijkheid’, zo blijkt uit het juryrapport:

‘Het theaterseizoen 2012-2013 is door de jury ervaren als zeer uitzonderlijk. Het seizoen begon direct sterk met een paar grote, belangrijke producties. De jury zag ook vele sprankelende kleine zaal producties, die vaak toegankelijk zijn zonder verlies van diepgang. Ze stralen levenslust uit en energie, zijn vol show-achtige elementen, hebben een hoog tempo en zijn filmischer dan voorheen, en door dit alles publieksvriendelijker.’

Statement

Met deze openlijke keuze voor publieksvriendelijkheid maakt de jury een statement in de discussie die momenteel in de kunsten wordt gevoerd. Een deel van de kunstenaars in Nederland ziet die aandacht voor publieksvriendelijkheid namelijk als een door het populistische beleid van de regering opgelegde vernedering en een knieval voor de commercie. Anderen verzuchten dat nu eindelijk weer eens theater wordt gemaakt door makers die het niet erg vinden dat er publiek in de zaal zit, dat ook nog een goede avond beleeft.

Het debat zal met deze selectie niet uitdoven. Integendeel. De keuze van de deskundigen is juist daarom wel een prikkelende opmaat voor een kunstklimaat waarin de toeschouwer weer centraal staat, al is het maar in de discussie.

De volledige selectie:

[one_half]Grote zalen van Nederland

DE VERLEIDERS: de casanova’s van de vastgoedfraude – Bos Theaterproducties

Don Juan – NNT Noord Nederlands Toneel

Orlando – Toneelhuis

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Na de repetitie / Persona – Toneelgroep Amsterdam

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Platonov – NTGent[/one_half] [one_half_last]Kleine zalen van Nederland

Somedaymyprincewill.com – Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz i.s.m. The Sadists (ook keuze Wijkjury 2013)

De Sunshine Show – Esther Scheldwacht

mightysociety10 – mightysociety

4.48 Psychosis – Thibaud Delpeut / Toneelschuur Producties

A Brief History of Hell – Abattoir Fermé[/one_half_last]

Goed om te weten
De uitzending van AVRO Opium Radio met daarin de bekendmaking, is terug te luisteren op www.opium.avro.nl en op www.radio1.nl. Voor meer informatie over het Nederlands Theater Festival, het programma en de selectie, zie www.tf.nl. De kaartverkoop voor 2013 start binnenkort op www.tf.nl.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top