Ook het deftige deel van de kunstsector reageert woedend op de uitspraken van de VVD, vanmorgen  opgetekend door De Telegraaf. Daarmee komt het aantal redenen voor de sector om geen excuses aan te bieden aan Halbe Zijlstra op zes. Waar we  eerder al vijf redenen gaven, verklaart de Nederlandse Associatie van Podiumkunsten nu ook dat we pas in de loop van 2015 iets zinnigs kunnen zeggen over hoe de cultuursector de bezuinigingen heeft overleefd.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De werkgeversvereniging (let je op, vvd?) ziet nu al genoeg redenen om het hart vast te houden, vanwege een grote uitholling van binnenuit: “Zeker voor de podiumkunstensector geldt dat voorstellingen zo lang van tevoren al zijn geboekt en dat veel afspraken al vast stonden toen de bezuinigingen kwamen. Die verplichtingen zijn nagekomen, vaak met incidentele budgetten (bijvoorbeeld uit frictiekosten), door in te teren op het eigen vermogen, door goedkoper te produceren of een beroep te doen op de welwillendheid van werknemers om zonder honorarium extra te werken. Dat is geen duurzaam financieringsmodel.”

De NAPK noemt de actie van de VVD cultuurwoordvoerder daarom “prematuur, tendentieus en schadelijk voor de sector.

Misschien al een moment voor de VVD om excuus aan te bieden?

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top