Na de jaarlijstjes de aanraders voor het nieuwe jaar. Alle dagbladen doen eraan mee. Probleem: veel is nog niet bekend. Festivals en gezelschappen presenteren hun programma ergens in februari, maart. De tips voor heel 2015 kunnen we dus nog niet geven. Wel de aanraders voor de komende maand, in chronologische volgorde, want een rangorde aanbrengen in voorstellingen die we nog niet hebben gezien slaat nergens op. En voortaan iedere maand een nieuwe lijst.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

 #1 Theatergroep Kwatta: Mismuis (reprise) jeugd – première 10 januari, Theater Het Badhuis, Nijmegen

Als Manxmouse winnaar van internationale prijzen en dit seizoen maar liefst 88 keer te zien in Amerika en Canada. En ook weer in Nederland. Wij willen eindelijk wel eens zien hoe een bijna opgeheven jeugdgezelschap van een mislukte muis een dermate groot succes maakte dat er nu zelfs knuffels van zijn. speellijst

#2 Toneelgroep Oostpool: De onrendabelen toneel – première 10 januari, Huis Oostpool, Arnhem

Toneelgroep Oostpool slaat soms de plank finaal mis, maar verrast altijd. We kijken uit naar hun versie van Angels in America, want wat nog te doen na de tot op het bot uitgeklede versie van Toneelgroep Amsterdam? Maar zeker ook naar De onrendabelen, waarin Joeri Vos samen met regisseur Marcus Azzini een kritische, maar ook satirische blik op ‘de onrendabelen’ van onze maatschappij werpt. speellijst

#3 HETSymfonieorkest / Opera St. Moritz: Mozart, Don Giovanni opera – première 17 januari, Odeon de Spiegel, Zwolle

Alle lof voor dirigent Jan-Willem de Vriend. Nadat zijn operaplan Aurora door de Raad voor Cultuur werd afgewezen, want al te dol, zat hij niet bij de pakken neer. Integendeel: in St. Moritz kreeg hij wel voet aan de grond en zoveel bijval dat HETSymfonieorkest Mozarts meesterwerk nu ook zesmaal in Nederland uitvoert. speellijst

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

#4 Nederlandse Reisopera: Bizet, Les pêcheurs de perles opera – première 23 januari Wilminktheater, Enschede

De Nederlandse Reisopera presteerde het om in 2014 geen enkele gewone opera op de planken te brengen. Wel een musical thriller, semi-opera, oratorium en multimediale totaalervaring. Maar in januari een absolute klassieker: Bizets Parelvissers. Met dans en een minimalistisch decor. speellijst

 #5 Nationale Opera: Rossini, Reimreisje jeugd, opera – première 30 januari, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Il Viaggio a Reims, maar dan hertaald door Bindervoet en Henkes, bekend van James Joyce en Bob Dylan, geregisseerd door alleskunner Marcel Sijm. Na Wagners Ringetje opnieuw een jeugdvoorstelling van de Nationale Opera die aansluit op de ‘volwassen’ programmering. Met compleet orkest, topsolisten en schuim. Heel veel schuim. speellijst

 afbeelding boven: Erik Bindervoet

Foto bovenaan:
Copyright: Erik Bindervoet
Scroll naar top