Meteen naar de inhoud

In Alkmaar komen bioscoop en filmhuis onder één dak – primeur voor Nederland

Een experiment wil Ron Sterk, directeur van JT Bioscopen, het niet noemen. Daarvoor is hij te zeker van het succes. Wel is het volgens hem uniek in Nederland: een commerciële bioscoop en een zelfstandig opererend arthouse onder een dak. In de megabioscoop die JT – de tweede bioscoopketen van Nederland – in Alkmaar bouwt komen ook de nieuwe zalen van het Filmhuis Alkmaar. Na zo’n twee jaar van onderhandelen, onderling en met de gemeente, tekenden beide partijen op woensdag 16 december onder de bouwlampen de overeenkomst.

Menigeen in de branche zal ongetwijfeld nieuwsgierig zijn hoe dit uitpakt. Zoals we al eerder berichtten was de weg lang en hobbelig. Volgens Sterk wordt er al zo’n twintig jaar gebroed op plannen voor een bioscoopcomplex ter vervanging van de huidige Harmonie. Ook het Filmhuis tobt al heel lang met een te krappe en verouderde behuizing. Het geplande cultuurcentrum YXIE werd op de valreep afgeblazen. Het toenmalige Filmhuis Provadja zag geen heil in de door de gemeente gewenste gang naar JT en hief zich op. Vrijwilligers zorgden onder de naam Filmhuis Alkmaar voor een doorstart op dezelfde locatie en met een nieuwe stichting die wel met JT in gesprek ging.

Nu gaat het dus toch gebeuren. De nieuwe JT Bioscoop krijgt 7 zalen met in totaal 1500 stoelen. In hetzelfde complex krijgt het Filmhuis 3 zalen, met totaal 250 stoelen. Het Filmhuis huurt de zalen en faciliteiten van JT en opereert als zelfstandige onderneming met een eigen ingang, kassa, horeca en een eigen programmering. Wel is er regelmatig overleg met JT om doublures te vermijden.

Het nu met twee kleine zaaltjes zeer krap bemeten Filmhuis kan dan eindelijk de overstap maken naar drie comfortabele zalen met de modernste techniek. In de foyer zal veel ruimte zijn voor videopresentaties, onder meer met werk van plaatselijke kunstenaars, en er komt een klein podium voor muziek of stand-upcomedy.

Pluspunt voor de gemeente is dat dit nieuwe complex een impuls kan geven aan de gewenste ontwikkeling van het naast het centrum gelegen stadsdeel Overstad. Sterk stelt desgevraagd dat door het meewerken aan de herhuisvesting van het Filmhuis het overleg met de gemeente over de eigen plannen veel vlotter ging. Los daarvan juicht hij de samenwerking toe omdat hij in Nederland veel versnippering en gemiste kansen ziet. “We zijn tenslotte allemaal met film bezig.”

De begroting van het Filmhuis is nog niet helemaal sluitend, maar voorzitter Pieter Schotte heeft er alle vertrouwen in dat het met hulp van gemeente, sponsors en vrienden gaat lukken. Het huidige Filmhuis draait alleen met vrijwilligers, in de nieuwe constellatie zullen naast vrijwilligers 6 à 7 beroepskrachten nodig zijn, schat Schotte. Na de doorstart van twee jaar geleden zag het Filmhuis het jaarlijks bezoek al stijgen van rond 20.000 tot 38.000 dit jaar. Schotte verwacht dat het er in de nieuwe behuizing 60.000 of meer worden. “Dan kunnen we subsidievrij draaien.”

In het JT-gedeelte verwacht Ron Sterk in ieder geval jaarlijks 350.000 bezoekers.

JT Bioscoop Alkmaar opent in februari 2016 haar deuren. Het Filmhuis volgt een maand later.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur