(8 mei: aangepast om duidelijk te maken dat de bezuiniging waarschijnlijk 100% is) Het nieuwe provinciebestuur van Noord Brabant gaat de zwaar door corona getroffen cultuursector nog wel helpen om de klap van dit jaar te boven te komen. Direct daarna volgt echter een bezuiniging die oploopt tot minstens 25 procent op het totale budget voor ‘vrije tijd’. Blijkens de tekst betekent het dat al het geld voor ‘kunst’ weggehaald wordt. Dat betekent een zware klap voor instellingen die nu  bijdragen aan een levendig cultureel leven in Noord Brabant, zoals bijvoorbeeld het Bossche festival Boulevard, dat dit jaar gepland stond voor augustus, maar wegens de crisis niet door kan gaan.

Avatar

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Wijbrand Schaap je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het nieuwe college, samengesteld uit de traditionele partijen CDA en VVD, aangevuld met het extreemrechtse Forum voor Democratie, wiens leider gesubsidieerde kunst als volksvijandig kwalificeerde tijdens zijn overwinningsspeech, verwoordt zijn maatregelen aldus: ‘We komen de komende maanden met een nieuw beleidskader ‘Vrije Tijd’ waarbij we de onderdelen cultuur, sport en vrijetijdseconomie integraal en op een vernieuwende manier positioneren. [… ] Deze herpositionering krijgt een tijdelijke impuls om […] samenwerkende partijen die nu provinciale subsidie ontvangen, voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties richting het ‘nieuwe normaal’ van na 2023.’

Blijkens de tekst wil de provincie geen vaste relaties meer, maar zet zij in op tijdelijke ondersteuning van kansrijke initiatieven.

Feitelijk betekent dit dat de nieuwe coalitie volledig meegaat in de ‘boreale’ koers van FvD-leider Baudet: geen gesubsidieerde kunst, wel sport en andere vormen van openbaar vermaak.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Lees het hele akkoord hier.

We houden u op de hoogte.

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.