‘Op een gegeven moment krijg je het weer voor je kiezen. dan moet je gewoon weer gaan betalen. Tenzij er op een of andere manier sprake zal zijn van kwijtschelding, maar dat is vooralsnog niet het geval.’ Voor Paul Baltus, directeur van museumkoepel Amersfoort in C, wacht een grote uitdaging als de intelligente lockdown langzaam zal worden opgeheven. Hoe kunnen de Amersfoortse musea weer open gaan, en hoe komen de bezoekers weer naar Amersfoort?

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Maar dan nog zal het volgens hem lang duren voor de schade die nu is opgelopen, weer is ingehaald. ‘Uiteindelijk zal dat geld terug moeten komen. In de komende tien jaar zullen wij de gevolgen daarvan, linksom of rechtsom gaan ondervinden.

Podcast

Het gaat immers niet alleen om de achterstallige huur en onroerendzaakbelastingen, maar ook om de kosten die zijn gemaakt voor tentoonstellingen die nu zijn uitgesteld of afgelast. Met een museum waar je nog maar een fractie van het publiek kunt binnenlaten loop je die aanloopverliezen nooit in. Ook in de toekomst zullen grote tentoonstellingen moeilijk te realiseren zijn.

In deze nieuwe podcast in samenwerking met De Stadsbron in Amersfoort, duiken we in de wereld van de musea, wellicht de eerste culturele instellingen die weer open mogen wanneer de lockdown wordt versoepeld.

Foto bovenaan:
Museum Flehite in Amersfoort

Over de auteur van dit verhaal:


Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!

Foto bovenaan:
Museum Flehite in Amersfoort
Scroll naar top