Meteen naar de inhoud

De theaters in Polen zijn weer open. Maar de curves….

Nadat Guido Weijers’ Fieldlab geen superspreading event is gebleken, en niemand hard genoeg heeft gelachen bij Dolf Jansen om anderen te besmetten, nu ook goed nieuws van onze relaties in Polen: de afgelopen maand, sinds de heropening van de theaters in Polen op 12 februari, zijn alweer 55.000 mensen naar het theater geweest. Voldoende reden voor enthousiasme, omdat het kennelijk goed schijnt te gaan.

Data collected by the Theatre Institute show that during the first ten days after opening theatres in Poland over 55 thousand people visited theatres, the astounding number of 32 premieres took place, and the total of 584 performances were staged in 114 theatres in 39 towns.
Information that theatres will reopen on February 12th was announced on February 5th (up until that moment we had known that organization of events with the audience present are prohibited at least until February 14th, among others).’

Curve

Nu komt deze mail op een pikant moment. Want, terwijl het aantal vaccinaties ongeveer even hoog ligt als in Nederland, stijgen de besmettingscijfers in het land dat inmiddels een nogal politiek gevoelige lidstaat is geworden van de EU. Ze stijgen zelfs zo, dat bij ons al van een derde golf zou worden gesproken. In Polen aarzelen de beslissers nog, maar het zou zomaar kunnen dat het er binnenkort toch van komt.

Dan komt ook de aap een beettje uit de mouw, want het juichbericht is onderdeel van een lobbycampagne om de zalen open te houden. Ze schrijven: ‘Now, together with a team of experts gathered around the Theatre Institute, we are lobbying for maintaining the status quo – one that respects the imposed restrictions and allows organization of events with a limited number of the audience (50%). And of course we keep on working. We’re developing new premieres and producing live streamings that coexist with the performances with the audience in attendance, so you are welcome to join TR Warszawa. 

Het is dat er reisbeperkingen gelden, en de nachttrein naar Polen nog niet echt een optie is. Ik weet ook niet of ik de lokale Willem Engel in de armen zou vallen. We zullen de komende tijd meer van dit soort berichten krijgen, want mensen zijn het zat om zonder live theater te zijn, en ook ik smacht weer naar iets leuks. De vraag is alleen: zijn ze te vroeg?

Ik maak me zorgen.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands