Aller au contenu

Le seul parti au pouvoir qui a une vision cohérente de la culture est le PVV, rapporte la Gauche verte au débat Paradiso.

L'enregistrement sonore peut être écouté ici !

Tu entendras successivement Axel Rüger, directeur du Rijksmuseum Vincent van Gogh, répondre à l'affirmation du membre du VVD Mark Harbers selon laquelle le monde de l'art n'est pas assez entrepreneurial. Suivent les réponses de l'ancien porte-parole de la culture du CDA, Nicolien van Vroonhoven (que le présentateur Twan Huys appelle systématiquement Nicolien van Vroemhoven), et de l'ancien acteur de la NNT, Boris van der Ham, aujourd'hui porte-parole de la culture pour le D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Goed. 200 miljoen gaat het worden, als het aan de VVD ligt. Bijna een kwart van de totale kunstbegroting moet eraf, en dat vind de kunstwereld niet fijn. Zoals de VVD bij monde van woordvoerder Mark Harbers zei, moeten we dat geld vooral zoeken bij duurdere kaartverkoop en het opheffen van 2 orkesten. Wanneer we dit percentage van bijna 25% echter afzetten tegen wat de kaasschaaf van 18 miljard bezuinigen andere sectoren zou kosten, namelijk 8%, is de opwinding van de kunstwereld wel een beetje terecht.

Er zit iets een beetje scheef. Alleen, zo verwoordde Kunsten ’92-voorzitter en cultuurbobo Ad ’s Gravesande het bij zijn openingswoord van het Paradisodebat op 29 augustus 2010, het lijkt meer op een afrekening. De PVV heeft bij monde van Geert Wilders de aanval op ‘de’ elite geopend en ieder verzet is bij voorbaat zinloos. En Paradiso bevindt zich onmiskenbaar binnen de grachtengordel waar de populisten hun pijlen op gericht houden.

Nu dan, zelden was het traditionele Uitmarktdebat van de cultuursector in Paradiso dus zo levendig als op deze zondag, hoewel de onrust zich dit keer voor het grootste deel tussen de discussianten afspeelde, en niet tussen zaal en podium. Die zaal hield zich opmerkelijk rustig, en dat kwam misschien wel omdat de kunstwereld inmiddels heeft begrepen dat het klagen over geldgebrek niet meer helemaal ‘in’ is, anno 2010.

Wij hebben de zaak op twitter verslagen en we raden iedereen aan zijn in zijn twitterprogramma een zoekopdracht te starten naar ‘#paradisodebat’ om de live uitgezonden details van het spektakel nog eens mee te maken.

Wij hebben hier, ter lering ende vermaak, nog een geluidsfragment van het slot van het debat. U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Waarna onze zuiderburen bij monde van RphO-directeur Hans Waege nog even wat zout in de cultuurwonde strooien: kunstsubsidie staat in Vlaanderen niet ter discussie, omdat daarmee de Vlaamse taal en cultuur worden behouden, ook in de hoge kunsten. En dus zou de discussie in Den Haag, in die ‘diepe duisternis’, zoals Van Vroonhoeven het beschreef, eigenlijk over die zinsnede achter die Vlaamse komma moeten gaan.

Les commentaires sont fermés.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Petites adhésions
175€ / 12 Maanden
Surtout pour les organisations dont le chiffre d'affaires ou la subvention est inférieur à 250 000 par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
5 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Nombreux membres
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
10 abonnements d'essai à la lettre d'information
Tous nos podcasts
Participe
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Publie toi-même des communiqués de presse
Propre compte mastodonte sur notre instance
Collaboration
Adhésion privée
50€ / Jaar
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Donne ton avis sur nos politiques
Connaître les finances de l'entreprise
Archives exclusives
Propre compte mastodonte sur notre instance
fr_FRFrançais