Meteen naar de inhoud

Musea, theater Boxmeer, IKON, ANP, regio-omroepen, verschraling bieb

MuseumgoudA niet geroyeerd

MuseumgoudA mag toch lid blijven van de Nederlandse Museumvereniging (NMV). Een meerderheid van de leden was in september nog van mening dat het museum moest worden geroyeerd, omdat het eind juni Marlene Dumas’ The Schoolboys had geveild zonder overleg met andere musea. Dat is tegen de regels van de NMV. Wel is besloten de regels voor het verkopen van collectiestukken aan te scherpen.    Bron: Cultuurbeleid.nl    29 nov 11

2eKamer: Gesprek met Orientalis

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur moet van een meerderheid in de Tweede Kamer met Orientalis in gesprek over de toekomst van het museumpark in Heilig Landstichting. Zijlstra gaf eerder aan dat hij niet van plan is om de gevraagde zes miljoen in het park te steken. (..)
Het museumpark heeft 21 miljoen euro nodig voor een doorstart.    Bron: Omroep Gelderland    29 nov 11
Trouw: Het plan van de PVV om het Tropenmuseum in Amsterdam om te vormen tot het Koloniaal Museum, haalde geen meerderheid. Alleen de PVV zelf stemde voor het voorstel om ‘onze koloniale erfenis niet langer weg te moffelen’.

‘Het Tropenmuseum is in zijn huidige vorm hopeloos achterhaald’

Door de discussie te openen over de financiering van het Tropenmuseum heeft deze regering ruimte gecreëerd voor een kritische blik op de negentiende-eeuwse structuur van onze musea. (..)
Een nieuwe perspectief betekent daarom afscheid nemen van het negentiende-eeuwse etnografisch paleis, waar de westerse mens zogenaamde artefacten uit derde wereld kan bewonderen. Alternatief is het Tropenmuseum om te vormen tot een echt kunstmuseum dat arts en crafts van verschillende culturen in zijn historische samenhang beziet. De aanzet daartoe bestaat uit de sterke Indische koloniale collectie en de vele schenkingen die in de loop der jaren het museum ten deel zijn gevallen. (..)
Rest een laatste optie, die het predicaat ‘levensvatbaar’ zeker verdient: het samenvoegen van het Tropenmuseum, Artis en de Hortus Botanicus tot een instituut dat flora, fauna en cultuur in samenhang bestudeert en presenteert. Geografisch gezien is er alle aanleiding toe: de drie instituten liggen praktisch in elkaars verlengde aan één straat, de Plantage Middenlaan. (..)    Bron: Volkskrant    29 nov 11

Boxmeer – ‘Weijertheater gaat me aan het hart’

(..) [Wethouder] “Als ik de keuze moet maken om een theatervoorziening met een bezettingsgraad van nog geen 50 procent te schrappen of om de ouderen in de kou te laten staan en hen te beroven van hun basisvoorzieningen, dan kies ik – met pijn in het hart – toch voor het eerste.” (..)
De directie [van Cultureel Centrum de Weijer] wil in ieder geval stoppen met alle theater-activiteiten. Het Boxmeerse college van B en W wil vooralsnog geen beleidswijziging doen om het theater te behouden. (..)    Bron: Kliknieuws.nl    29 nov 11

IKON bezorgd over voortbestaan kwaliteits-tv

De interkerkelijke omroep IKON won afgelopen vrijdag drie prijzen tijdens de 24e editie van het IDFA, het grootste internationale documentairefestival ter wereld. (..)
De IKON grijpt de prijzenregen aan om politiek Den Haag te wijzen dat het documentairegenre bij uitstek geschikt is om invulling te geven aan zijn levensbeschouwelijke missie. Margje de Koning, hoofd IKON TV: “Het is toch opmerkelijk dat wij, als kleine levensbeschouwelijke omroep, grote, internationale omroepen als de BBC achter ons laten.”
Maar de overheid wil flink bezuinigen op de IKON, omdat het programma-aanbod niet levensbeschouwelijk genoeg zou zijn. (..)
Met de dreigende extra bezuinigingen op omroepen als de IKON kan dit soort films in de toekomst niet meer worden gemaakt. Daar zouden ze in Den Haag toch nog eens héél goed over na moeten denken.”    Bron: Kerknieuws.nl    28 nov 11

Kunst Centraal begint actie tegen korting

Kunst Centraal, de steunfunctie [voor cultuur-educatie] in de provincie Utrecht, is een actie via facebook gestart tegen de dreigende korting van 40%. Als dit doorgaat worden diensten en producten onbetaalbaar of zullen ze verdwijnen. (..)    Bron: Cultuurnetwerk    29 nov 11

ANP krimpt en vernieuwt

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) slankt de nieuws- en fotoredactie volgend jaar af met 33 volledige arbeidsplaatsen, 15 procent van het totale personeelsbestand (..)
Het ANP neemt onder meer afscheid van alle fotografen in vaste dienst en gaat uitsluitend nog met freelancers werken. ”De prijs van fotomateriaal verkeert in een vrije val” (..).
Ook de nieuwsredactie schakelt meer en meer over op freelance medewerkers. (..)
”Links en rechts worden onze spullen gekopieerd, zonder bronvermelding overgenomen en in een enkel geval brutaal doorverkocht: voor een koopje.”    Bron: Nu.nl    29 nov 11

Gemeenteraad Amsterdam blij met overname AT5

De Amsterdamse stadszender AT5 komt naar alle waarschijnlijkheid in handen van Het Parool, de AVRO en RTV Noord-Holland. De collegepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad reageren enthousiast op het plan. (..)
Volgens Het Parool is na de overname nog maar 2,8 miljoen euro subsidie van de gemeente Amsterdam nodig om AT5 in de lucht te houden. Zonder overname zou de gemeente 5 miljoen euro in de zender moeten steken. Het Parool, de AVRO en RTV Noord-Holland kunnen goedkoper programma’s maken omdat zij al over locaties, studio’s en ondersteunende afdelingen beschikken. (..)    Bron: BinnenlandsBestuur    29 nov 11

Toch subsidie voor RTi Hilversum

RTi Hilversum krijgt in ieder geval dit jaar nog 177.000 euro subsidie van de gemeente. De lokale omroep heeft met succes bezwaar gemaakt tegen de eerste stap in de halvering van de gemeentelijke bijdrage. (..)
De bijdrage aan RTi Hilversum zou dit jaar namelijk worden verlaagd van 250.000 naar 161.000 euro. De komende drie jaar wilde de gemeente dit bedrag vervolgens verder afbouwen tot 125.000 euro. (..)
RTi stelt recht te hebben op de zogeheten UPC-gelden plus een bedrag van 1,30 euro per huishouden. Bij elkaar: 177.000 euro.
Vooruitlopend op het positieve advies van de bezwaren-commissie heeft het college van b en w nu besloten de bijdrage voor dit jaar op dat laatste bedrag te houden.    Bron: Gooi-en Eemlander    30 nov 11

Rijn- en Veenstreek – Studie toekomst bibliotheek

De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop stappen uit het samenwerkingsverband van bibliotheek Rijn en Venen. Omdat ze willen bezuinigen, voldoen ze niet meer aan het minimale ’instapniveau’ voor deelname van 11 euro per inwoner. (..)
Er zijn twee opties. De eerste is samenwerking van de bibliotheken in Alphen, Rijnwoude en Zoeterwoude. Bij optie twee zit ook Boskoop erbij. Deze laatste heeft, gezien de gemeentelijke fusie van Rijnwoude met Alphen en Boskoop de voorkeur.
Kaag en Braassem en Nieuwkoop kunnen niet meer meedoen, omdat ze te weinig kunnen bijdragen om de bibliotheek naar een hoger niveau [landelijke certificering] te tillen. (..)    Bron: Leidsch Dagblad    29 nov 11

Eindhoven – Verschraling bibliotheek – commentaar

Al voor de vakantie viel het besluit om de gemeentelijke subsidie voor de openbare bibliotheek in Eindhoven terug te schroeven van 6 miljoen naar 3 miljoen euro per jaar. (..)
Volgend jaar gaan bij de bibliotheek achttien banen verloren. Als gevolg daarvan verslechtert de bezetting, gaat de werkdruk omhoog, worden de openingstijden beperkt en gaat het filiaal in Tongelre definitief dicht. Dit jaar zijn de tijdelijke arbeidskrachten al opgezegd, zijn de cd’s en muziek-dvd’s in de uitverkoop gedaan en is de organisatie van activiteiten voor volwassenen gestaakt. Om aan de beoogde bezuiniging van 3 miljoen te komen moet de komende jaren nog verder worden gesnoeid. (..)
Aan bezuiniging en inkrimping valt niet te ontkomen. Maar de kaalslag die nu gaande is dreigt de culturele en educatieve functie van de bibliotheek te verschralen op een wijze die niet past bij een kennisintensieve regio die zich de slimste van de wereld mag noemen en dat ook moet willen blijven.    Bron: Eindhovens Dagblad    30 nov 11

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands