Het zal wennen zijn om hij het aanklikken van ‘external review’ op de Movie Database niet meer de naam van Roger Ebert tegen te komen. Deze legendarische criticus die 46 jaar lang schreef voor de Chicago Sun-Times overleed donderdag op 70-jarige leeftijd. Twee dagen geleden nam hij na een elf jaar lange strijd tegen kanker afscheid op zijn website met de woorden ‘I’ll see you at the movies’.

Ebert was een van de weinige filmcritici die wereldwijd bekendheid en waardering genoot. Wars van elitaire opvattingen, schreef hij voor een zeer breed en in veel opzichten konden zijn stukken model staan voor wat een goede hoort te zijn. Een duidelijke mening, helder onderbouwd en waar nodig voorzien van ter zake doende context. Hij was de eerste filmcriticus die een Pulitzer kreeg.

Een meeloper was hij zeker niet. Waar bijvoorbeeld Paul Andersons The Master door bijna iedereen als meesterwerk werd bejubeld schroomde Ebert niet om te bekennen dat hij bij alle waardering na het zien toch het gevoel had met lege handen te staan.

Zijn laatste recensies zijn te lezen op http://www.rogerebert.com

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Uitgebreide bio’s en herinneringen zijn inmiddels allerwegen op internet te vinden. Zie onder veel meer http://uk.imdb.com/

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top