De jonge choreografen Cecilia Moisio, Giulio d’Anna en Melissa Ellberger zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

 

Cecilia Moisio - foto Jamain Brigitha
Cecilia Moisio – foto Jamain Brigitha

Cecilia Moisio kreeg bekendheid als danseres in werk van o.a. Ann van den Broek. Sinds enige jaren maakt ze ook eigen werk. Juxtapose, de choreografie waarmee ze is genomineerd, is een geestige, maar ook bijtende performance, waarin Moisio een stevig pleidooi houdt voor een gelijke plaats van de vrouw naast de man in de maatschappij. Interview met Cecilia Moisio over Juxtapose:

https://cultureelpersbureau.nl//2013/02/cecilia-moisio-het-is-moeilijk-geworden-voor-de-vrouw-sekssymbool-zijn-en-tegelijk-alles-doen-wat-mannen-ook-presteren/

Ook in het werk van Giulio D’Anna speelt maatschappelijk engagement een grote rol. Zijn werk is bedachtzaam, onderzoekend, licht, biografisch en niet zonder humor. Projecten als Parkin’Son, Giambologna 2012 en Choreoroam Europe vielen op. Zijn project o o o o o o o o, over relaties, toont wonderlijke uitvergrotingen van alledaagse thema’s, van gevoelens en van hoe liefde in een relatie werkt. D’Anna voegt met lichamelijke middelen iets wezenlijks toe aan wat hij wil overbrengen, dingen die niet met woorden te pakken te krijgen zijn.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

http://www.youtube.com/watch?v=kHTxBcgd74I

Melissa Ellberger heeft een circusachtergrond. Naast luchtacrobatiek doet ze aan breakdance. Na een paar jaar als trapeze-artieste bij het Zweedse Cirkus Cirkor te hebben gewerkt, stapte Ellberger over op dans bij ISH. Voor deze groep maakte ze ook choreografieën, zoals Gravetish, dat met zijn spetterende karakter haar spectaculaire achtergrond verraadt. Haar opmerkelijke vaardigheden zijn goed te zien in Down on Earth:

http://www.youtube.com/watch?v=zV3mcD1XBrw

De Nederlandse Dansdagen zijn op 4 t/m 6 oktober in Maastricht. De prijs bedraagt € 12.000,- en is bedoeld om jong talent de kans te geven zich te ontplooien. Eerdere winnaars waren o.a. de inmiddels succesvolle Joost Vrouenraets en Alida Dors. De prijs wordt ter beschikking gesteld door de gemeente Maastricht, naast de Zwanen, de dansprijzen die door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties wordt uitgereikt.

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Cecilia Moisio - foto Jamain Brigitha
Scroll naar top