Voor wie meent dat filmcritici te weinig waardering hebben voor blockbusters en actiefilms hier een opbeurend bericht. De FIPRESCI Grand Prix van de internationale federatie van filmcritici gaat dit jaar naar Mad Max: Fury Road.

493 van deze organisatie wezen in een poll Fury Road als winnaar aan. George Millers vierde deel van zijn post-apocalyptische fantasie versloeg daarmee de drie andere finalisten: The Assassin (Hou Hsiao-Hsien), Son of Saul (László Nemes) en Taxi Teheran (Jafar Panahi).

Ook in ons land scoorde deze onstuimige adrenalinerit veelal vier of vijf sterren en roemden de uitzinnige gekte van dit spektakel. Bor Beekman constateerde in de bovendien: ‘Het is moeilijk om níét aan IS te denken bij het zien van al die door de woestijn razende, met kanonnen uitgeruste, geïmproviseerde vechtvoertuigen.’

De prijs wordt op 18 september uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het San Sebastián . ‘You could have knocked me over with a feather! It’s lovely to have this great cohort of critics acknowledge our collective labours in this way’, reageerde een verraste Miller bij het vernemen van het nieuws.

Foto bovenaan:
Uitzinnige gekte in Mad Max: Fury Road (foto Warner Bros)
Scroll naar top