Meteen naar de inhoud

Nederlandse Film-special (1): vakgenoten kiezen voor de kleinere film

Op 2 oktober worden tijdens het Nederlands Film Festival weer de Gouden Kalveren uitgereikt. Voor het eerst komt daar in de belangrijkste categorieën geen jury meer aan te pas. Alle Kalveren die lange speelfilm en lange documentaire betreffen worden, analoog aan de Oscar-procedure, toegekend door stemming onder leden van de Dutch Academy For Film. Door vakbroeders en -zusters dus.

Gisteravond werden de nominaties volgens dit nieuwe systeem bekend gemaakt.

Wie vreesde dat vooral de grootste gemene deler er garen bij zou spinnen, kan gerust zijn. Hoewel uitdagende of controversiële keuzen zoals een jury die kan maken hiermee waarschijnlijk tot het verleden behoren, zijn de meeste nominaties bij kleinere, artistieke films terecht gekomen. Daar hoort u ondergetekende niet over mopperen.

Laten we gewoon maar even tellen. Van de in totaal 15 nominaties in de drie categorieën beste film, regie en scenario kwamen er slechts 3 bij een titel terecht die meer dan 100.000 bezoekers trok.

De Hazes-bio Bloed, zweet & tranen kreeg (onder meer) nominaties voor beste film en scenario. Michiel de Ruyter kreeg een regienominatie, naast een nominatie voor hoofdrolspeler Frank Lammers. De overige beste film-nominaties, on ons daartoe te beperken, gingen naar Gluckauf, De surprise, Schneider vs. Bax en Prins.

Het overzicht van films met de meeste nominaties in alle categorieën levert een soortgelijk plaatje op. Bovenaan met 10 nominaties het Limburgse vader en zoondrama Gluckauf, gevolgd door publiekssucces Bloed, zweet & tranen (8 nominaties) naast het kleine, dwarse Prins (ook 8 nominaties).

Vooral dat laatste doet me veel genoegen. Prins is een eigenzinnige proeve van talent van Sam de Jong. Prins had in Nederland aanvankelijk moeite een distributeur te vinden, maar krijgt intussen in het buitenland lovende kritieken. Zeer terecht is ook de nominatie voor Wende Snijders’ hoofdrol in Zurich, een verpletterend drama van Sacha Polak dat helaas geen kans maakt op beste film of beste regie. Een echt onderschatte titel is het surfmigrantendrama Atlantic., dat met alleen een kans op het Gouden Kalf voor camera beslist te kort is gedaan.

Een correctie op commercie, zou een conclusie kunnen zijn bij deze eerste resultaten van de nieuwe waarderingsmethode. Of misschien een signaal dat de publieksfilm een kwaliteitsboost nodig heeft?

Wat het meest zal moeten wennen is het feit dat de films die meedingen hun première voor 15 juli moeten hebben gehad. Titels, vaak niet de minste, die op het Nederlands Film Festival hun première beleven doen pas volgend jaar mee aan de strijd om het Gouden Kalf.

Wie zelf aan het tellen wil slaan kan het allemaal napluizen op de website van het Nederlands Film Festival.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands