Tijdens een feestelijk diner in Theater aan het Vrijthof in Maastricht zijn ‘Zwanen’ uitgereikt aan danser Jorge Nozal van NDT 1, Ann Van den Broek voor The Black Piece en aan Roel Voorintholt (Gouden Zwaan), artistiek leider van Introdans. Het jaarlijks hoogtepuntenfestival De Nederlandse Dansdagen verzorgde dit geslaagde ‘Zwanendiner’: chique sponsoren en stakeholders aten zij aan zij met rommelige danskunstenaars. Zo hoort het, want ze hebben elkaar nodig. 

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De Zwanen, de ‘Oscars van de Nederlandse dans’, worden toegekend door een topjury. En er zal wat vergaderd zijn. Want ga er maar eens aan staan om bijvoorbeeld een keuze te maken tussen dansers Andreas Kuck van WArd/waRD en Jorge Nozal van NDT 1. Op Cultuurpers schreven we in 2014 al ‘wanneer krijgt die man eens een prijs?’ over Nozal, en ‘Met als hoogtepunt een sidderend schimmenspel van de 37-jarige Andreas Kuck.’ Maar de jury van de Nederlandse Dansdagen zegt het in een eigen persbericht veel mooier: “Jorge Nozal stuurt zijn lichaam moeiteloos van lyrische naar haarscherpe, gearticuleerde, bewegingen waarmee hij de poëtische lading van de choreografie ten volle opent. Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter”.

Voor dansers is die erkenning heerlijk. Loïc Perela ondervond dat vrijdagavond toen hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht kreeg. Die prijs komt inclusief een royale € 12.000 voor een nieuw te maken werk. Interessant is dat eerder in het jaar het publiek een choreograaf kon voordragen, waarna een jury uit drie relatief ‘kleine’ choreografen een winnaar koos. Zo kun je dus wekenlang in een studio staan zwoegen, in een klein zaaltje succes oogsten en dan zomaar in de prijzen vallen. 

Dat zwoegen door experimenterende kunstenaars is hard nodig: zonder dat zouden we ons allemaal gigantisch vervelen met overbekend dansmateriaal. Daarvoor zouden er niet eens voorstellingen herhaald hoeven worden. Immers, zonder nieuw ontwikkelde taal zouden we ook alleen maar nieuwe producties met steeds hetzelfde idioom zien. Dat is een aanslag op je gemoed.

Het is dus te hopen dat de danswereld even verrassend en vrij mag blijven als het Feest van de Nederlandse Dans, dat na het Zwanendiner plaatsvond.

Update: ook de Dioraphte Dansprijs gaat naar The Black Piece van Ann Van den Broek! Het geldbedrag van € 5000,-, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte, is voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland.

Periscope bijdrage

Op weg naar het diner, een erehaag doet wonderen voor je ego.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Op de tune van Happy een in your face opname van winnaar Jorge Nozal.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top