‘Free Oleg Sentsov’ Protest op #Berlinale tegen Russische straf Oekraïense regisseur

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov werd in 2015 door een Russische militaire rechtbank tot twintig jaar veroordeeld omdat hij terroristische plannen zou hebben gehad. Amnesty International spreekt van een ‘oneerlijk proces’. Deze zaak, waarover hier al eerder bericht, is het onderwerp van de op de Berlinale vertoonde documentaire The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov.

De European Film Academy doet zijn best het protest tegen Sentsovs veroordeling levend te houden. Net als op de vorige Berlinale organiseerden filmmakers, waaronder EFA-voorzitter Agnieszka Holland en Volker Schlöndorff een actie bij de première van The Trial op de Berlinale. Filmmakers hielden samen met het 650-koppige publiek protestborden met de tekst ‘Free Oleg Sentsov’ omhoog.

Goed verhaal hè? We bieden het je gratis aan. Wil je een donatie doen? Dan kan dat via de blendle-knop onderaan. Of via de Patreon-knop. Nog beter.
(Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.)

Solidariteit

In het gesprek na afloop van de voorstelling stelde regisseur Askold Kurov: “Het maken van deze film is een verhaal over solidariteit.” Terwijl de nicht van de filmmaker weinig reden had tot optimisme, benadrukte zijn avocaat Dimitri Dinze het belang van het volhouden van het internationale protest.

Agnieszka Holland kreeg applaus voor haar conclusie: “Oleg heeft ons nodig maar wij ook Oleg. Zijn moed is van grote betekenis in tijden als deze, misschien nog meer dan twee jaar geleden.”

Fijn bericht? Gebruik de Blendle knop hierboven voor een kleine donatie. Of bepaal zelf hoe je Leo Bankersen een complimentje geeft met Patreon. (heel fijn systeem!)
Deel dit: