De Oekraïense filmmaker werd in 2015 door een Russische militaire rechtbank tot twintig jaar veroordeeld omdat hij terroristische plannen zou hebben gehad. Amnesty International spreekt van een ‘oneerlijk proces’. Deze zaak, waarover hier al eerder bericht, is het onderwerp van de op de vertoonde documentaire The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov.

De European Academy doet zijn best het protest tegen Sentsovs veroordeling levend te houden. Net als op de vorige Berlinale organiseerden filmmakers, waaronder EFA-voorzitter Agnieszka Holland en Volker Schlöndorff een bij de première van The Trial op de Berlinale. Filmmakers hielden samen met het 650-koppige protestborden met de tekst ‘Free Oleg Sentsov’ omhoog.

Solidariteit

In het gesprek na afloop van de voorstelling stelde regisseur Askold Kurov: “Het maken van deze film is een verhaal over solidariteit.” Terwijl de nicht van de filmmaker weinig reden had tot optimisme, benadrukte zijn avocaat Dimitri Dinze het belang van het volhouden van het internationale protest.

Agnieszka Holland kreeg applaus voor haar conclusie: “Oleg heeft ons nodig maar wij ook Oleg. Zijn moed is van grote betekenis in tijden als deze, misschien nog meer dan twee jaar geleden.”

Foto bovenaan:
Filmmaker Oleg Sentsov in documentaire The Trial van Askold Kurov (foto Marx Film)
Scroll naar top