Meteen naar de inhoud

PLEIN THEATER presenteert van 25 t/m 28 november De week van Karina Holla

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

“Karina Holla maakte niet alleen een indrukwekkend oeuvre aan fysieke en beeldende voorstellingen waarvoor zij diverse prijzen ontving, waaronder de Theo d’Or in 2018, ook was zij een belangrijke bouwsteen in het theater en inspireerde zij een hele generatie theatermakers.” – Directeur Berith Danse

Daarom presenteert het PLEIN THEATER van 25 t/m 28 november De Week van Karina Holla: Een verdieping op de voorstelling Oorlogsvrouwen en een ode aan het werk van de Nederlandse mimespeelster, actrice, choreografe en regisseuse Karina Holla en haar betekenis voor het theater.
Een verdieping op de voorstelling Oorlogsvrouwen en een ode aan het werk van de Nederlandse mimespeelster, actrice, choreografe en regisseuse Karina Holla en haar betekenis voor het theater.

Oorlogsvrouwen

Dit seizoen maakte Karina Holla de voorstelling Oorlogsvrouwen, waarin zij oorlogsverhalen speelt en vertelt van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. De verhalen komen uit De oorlog heeft geen vrouwengezicht (1988), een boek van de Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj, die in 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Zij interviewde driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters.

In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangengenomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn.

Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten. Karina Holla vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

Media over Oorlogsvrouwen:

“Karina Holla Glorieert als krachtige oorlogsvrouw” – Theaterkrant
“Rustig vertelt theatermaker Karina Holla de gruwelijke korte verhalen die hoop en weerbaarheid ademen” – Volkskrant ★★★★
Oorlogsvrouwen bij de beste drie theaterervaringen volgens de theatercritici – Theaterkrant

Programma De week van Karina Holla | PLEIN THEATER

Naast het presenteren van de voorstelling Oorlogsvrouwen organiseert het PLEIN THEATER in samenwerking met Karina Holla rondom elke voorstelling een verdiepend programma.

 • Woensdag 25 november 20:30 | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
 • Naprogramma: Interview door Andrea van Pol met regisseur Mette Bouhuijs en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits. Het interview wordt ook live gestreamed op de homepage van www.plein-theater.nl
 • Donderdag 26 november 20:30 | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
 • + Nagesprek met het publiek en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits, geleid door directeur Berith Danse.
 • Vrijdag 27 november 20:30 | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
 • + Nagesprek met het publiek en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits, geleid door directeur Berith Danse.
 • Zaterdag 28 november 20:30 | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
 • Naprogramma:
 • Cello – Anne Sophie Fransen
 • Gedichten – Paul van der Laan
 • Zang – Marie Körbl
 • Locatie: PLEIN THEATER | Sajetplein 39

Meer informatie en tickets: www.plein-theater.nl

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur