Meteen naar de inhoud

‘Zij die achterblijven’ reikt nabestaanden van zelfdoding de hand

Na de zelfverkozen dood van zijn geliefde worstelt schrijver Matteo Bianchi met zijn verdriet, zijn woede en schuldgevoel. Met Zij die achterblijven reikt hij anderen die hetzelfde meemaakten de hand.

Tegenstrijdige gevoelens

‘Ik haat hem. Ik haat hem zo verschrikkelijk om wat hij heeft gedaan.’ Soms schreeuwt Matteo tegen de muren dat zijn geliefde S. een klootzak is. En een egoïst. Maar tegelijk voelt hij een intens verdriet om zijn dood. ‘Ik worstel met tegengestelde gevoelens, van haat en liefde, van woede en mededogen, van razernij en vertedering, van veroordeling en begrip, twee tegengestelde krachten die me verscheuren.’

Verlies van een dierbare door zelfdoding is anders, vaak traumatischer, dan wanneer het een niet-zelfverkozen dood betreft. Dat ervaart ook de Italiaanse schrijver Matteo Bianchi, nadat zijn partner S. zich van het leven heeft beroofd. Na zeven jaar samenwonen zijn de twee net uit elkaar, en dat kan S. moeilijk verkroppen. In de weken na de breuk dreigt S. een paar keer met zelfmoord, maar zijn zus doet het af als een poging tot manipulatie.

Scherven van een gebroken bestaan

Als Matteo S. aan de telefoon heeft terwijl die zich in hun voorheen gedeelde appartement bevindt, vat hij de mededeling ‘als jij thuiskomt, ben ik er al niet meer’ dan ook op als een belofte om tijdig hun huis te verlaten. Maar bij thuiskomst vindt hij achter de voordeur het lichaam van S., die zich heeft verhangen.

Bianchi, ten prooi aan schuldgevoel, verbijstering, woede en gemis, zoekt troost in de literatuur, maar kan niets vinden wat helpend is. Op advies van een collega-auteur neemt hij de pen op om zijn gevoelens te verwerken. In korte fragmenten – symbool voor zijn in scherven gebroken bestaan – vertelt Bianchi over de herinneringen, zijn pijn en wat hij doet om die het hoofd te bieden, hoe de rouw hem verandert en zijn relatie met het leven en de wereld om hem heen. Zij die achterblijven is zijn weergave op wat hem – inmiddels ruim twintig jaar geleden – overkwam.

Alsof je de enige bent

Nabestaanden van zelfdoding zijn er veel, blijkt uit de door Bianchi droog opgesomde cijfers: elk jaar plegen wereldwijd een miljoen mensen zelfmoord (het aantal mislukte pogingen is naar schatting tien keer zo hoog) en laten daarmee ieder minstens zes tot tien nabestaanden in shock achter. Waarom, vraagt Bianchi zich af, voelt het dan toch alsof je de enige bent?

Zij die achterblijven is bedoeld om dat gevoel op te heffen, door anderen die hetzelfde meemaken de hand te reiken. Want daarvoor is hij schrijver: om al schrijvende betekenis te geven. Dat verzacht of heelt niets, maar geeft wel herkenning en troost.

Matteo B. Bianchi, Zij die achterblijven (288 p.)
Vertaald uit het Italiaans door Manon Smits
De Bezige Bij, € 22,99

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands