Leonard Retel Helmrich’s Stand van de sterren is tweevoudig winnaar van het Amsterdamse documentairefestival IDFA. Tijdens de prijsuitreiking in het Tuschinski theater werd bekend gemaakt dat dit dynamische en poëtische portret van een arme Indonesische familie niet alleen de VPRO IDFA Award voor beste lange documentaire heeft gewonnen, maar ook (door een andere jury) was uitgekozen als beste van de Nederlandse competitie.

Stand van de sterren was dit jaar de openingsfilm van IDFA. Met het aan deze film voorafgaande Stand van de maan had Retel Helmrich in 2004 ook al de hoofdprijs op IDFA in de wacht gesleept.

Natuurlijk is Stand van de sterren een prachtige film die zo’n prijs ten volle verdient, maar toch krijg je nu ook een beetje het gevoel dat de concurrentie misschien niet al te heftig was. Dat geldt in ieder geval voor de twee andere genomineerden voor de VPRO IDFA Award, Holy Wars, over de opzienbarende ontmoeting tussen een christelijke en islamitische fundamentalist, en Marathon Boy, over een jongetje dat op zijn vierde al marathons rende. Deze twee hebben dan wel de meest opzienbarende wending respectievelijk de meest schokkende ontknoping, maar wat cinematografisch gevoel betreft kunnen ze niet aan Retel Helmrich tippen.

De jury kende verder nog een speciale juryprijs toe aan You Don’t Like the Truth – 4 Days Inside Guántanamo.

Waste Land
Waste Land

In het voorkeurslijstje van het publiek kwam Stand van de sterren op de zevende plaats. De publieksprijs was voor Waste Land van Lucy Walker, over de fotograaf Vik Muniz die een kunstwerk maakt in samenwerking met de vuilnisrapers op de grootste stortplaats ter wereld in Rio de Janeiro.

Er was meer Nederlands succes. Boris Gerrets ontving de prijs voor de beste middellange documentaire. Zijn met de mobiele telefoon gefilmde People I Could Have Been and Maybe Am is een gedurfd project waarin hij met de camera de muur van eenzaamheid in een grote stad probeert te doorbreken.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Leo Bankersen. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Leo Bankersen.

Het volledige overzicht van de prijzen is te vinden op de website www.idfa.nl.

Het festival maakte verder bekend dat het aantal bezoeken opnieuw is gestegen, van 165.000 in 2009 naar (volgens voorzichtige schatting) 180.000 dit jaar.