Leonard Retel Helmrich’s Stand van de sterren is tweevoudig winnaar van het Amsterdamse documentairefestival . Tijdens de prijsuitreiking in het Tuschinski werd bekend gemaakt dat dit dynamische en poëtische portret van een arme Indonesische familie niet alleen de VPRO IDFA Award voor beste lange heeft gewonnen, maar ook (door een andere jury) was uitgekozen als beste van de Nederlandse competitie.

Stand van de sterren was dit jaar de openingsfilm van IDFA. Met het aan deze film voorafgaande Stand van de maan had Retel Helmrich in 2004 ook al de hoofdprijs op IDFA in de wacht gesleept.

Natuurlijk is Stand van de sterren een prachtige film die zo’n ten volle verdient, maar toch krijg je nu ook een beetje het gevoel dat de concurrentie misschien niet al te heftig was. Dat geldt in ieder geval voor de twee andere genomineerden voor de VPRO IDFA Award, Holy Wars, over de opzienbarende ontmoeting tussen een christelijke en islamitische fundamentalist, en Marathon Boy, over een jongetje dat op zijn vierde al marathons rende. Deze twee hebben dan wel de meest opzienbarende wending respectievelijk de meest schokkende ontknoping, maar wat cinematografisch gevoel betreft kunnen ze niet aan Retel Helmrich tippen.

De jury kende verder nog een speciale juryprijs toe aan You Don’t Like the Truth – 4 Days Inside Guántanamo.

Waste Land
Waste Land

In het voorkeurslijstje van het publiek kwam Stand van de sterren op de zevende plaats. De publieksprijs was voor Waste Land van Lucy Walker, over de fotograaf Vik Muniz die een kunstwerk maakt in samenwerking met de vuilnisrapers op de grootste stortplaats ter wereld in Rio de Janeiro.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Er was meer Nederlands succes. Boris Gerrets ontving de prijs voor de beste middellange documentaire. Zijn met de mobiele telefoon gefilmde People I Could Have Been and Maybe Am is een gedurfd project waarin hij met de camera de muur van eenzaamheid in een grote stad probeert te doorbreken.

Het volledige overzicht van de prijzen is te vinden op de website www.idfa.nl.

Het maakte verder bekend dat het aantal bezoeken opnieuw is gestegen, van 165.000 in 2009 naar (volgens voorzichtige schatting) 180.000 dit jaar.

Foto bovenaan:
O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.
Scroll naar top