Meteen naar de inhoud

Nederlands Film Festival – Tuschinski Award voor Als ik jou niet had

De Tuschinski Award voor beste eindexamenfilm van de Filmacademie werd vanmiddag op het Nederlands Film Festival toegekend aan Anne-Marieke Graafmans voor haar documentaire Als ik jou niet had. Bijzonder aan de uitreiking van deze prijs voor aanstormend talent is dat het commerciële bioscoopbedrijf en de onafhankelijke filmkritiek hier even samen optrekken. De Tuschinski Award wordt uitgereikt en met 5000 euro gesponsord door Pathé Theatres, maar de Kring van Nederlandse Filmjournalisten mag de winnaar aanwijzen.

Als ik jou niet had

Het meest gecharmeerd waren de beroepskijkers dus van Als ik jou niet had, een ogenschijnlijk eenvoudig, maar trefzeker en ontroerend portret dat Anne-Marieke Graafmans van haar buren maakte. Twee oudere Amsterdammers die elkaar op latere leeftijd vonden en nu in hun roestige camper zo veel mogelijk op stap gaan. Al snel blijkt echter dat achter deze humoristische schets van volks wel en wee een groot verdriet te schuilen. Ogenschijnlijk terloops laat Graafmans zien hoe een spoorloos verdwenen dochter en een drugsverslaafde zoon hun levens getekend hebben, maar ook hoe ze bij elkaar de liefde en de kracht vinden om verder te gaan. Volstrekt onsentimenteel, maar precies raak. Heel knap. Eerder had Graafmans hiervoor ook al de VPRO documentaireprijs in ontvangst mogen nemen.

Pathé’s marketing manager Youry Bredewold maakte van de gelegenheid gebruik om alle aanwezige beginnende cineasten aan te sporen om toch als filmmaker vooral jezelf te blijven, zonder daarbij het belang van een goede marketing uit het oog te verliezen. Het publiek komt niet vanzelf, was zijn boodschap. Publiek dat er wel degelijk is, afgaande op het feit dat Bredewold nu al durfde voorspellen dat 2011 voor de bioscopen een recordjaar wordt waarin de grens van 30 miljoen bezoekers zal worden gepasseerd. Toch nog een positief geluid dus op een festival dat van start ging met een fel protest tegen de afbraak van de kunsten. Misschien moet dan toch het filmbedrijf het gat maar gaan vullen dat de overheid laat vallen.

Bij dezelfde gelegenheid werden nog twee andere prijzen uitgereikt. De Dioraphte Stimuleringsprijs voor beste afstudeerfilm van de overige academies ging naar Staat van angst, een documentaire van Nicky Maas over de dodenherdenking 2011, een jaar na de ‘damschreeuwer’.

De Producenten Award van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten ging naar Guusje van Deuren als beste producent van een afstudeerfilm.

Leo Bankersen

5 reacties op “Nederlands Film Festival – Tuschinski Award voor Als ik jou niet had”

  1. Marie wat ben ik ontzettend trots op je zeg.
    Van harte gefeliciteerd joh!!
    en mag ik in je volgende film meespelen haha
    Heel veel succes verder met alles En met het budget kun je nu weer aardig een beginnetje maken met de volgende film.
    Tot binnenkort hé
    liefs Brigitte

  2. Lieve Anne-Marieke,

    En weer heb je een prijs gewonnen. Fantastisch!
    Als je “oud” collega ben ik heel trots op je.
    Ik had geen idee dat je zoveel talent hebt.

  3. Wij hebben nog maar een klein stukje van de docu over Harrie en Riek gezien maar zijn erg benieuwd naar het volledige resultaat. Met de prijzen die al gewonnen zijn, komt dat vast en zeker goed. Harrie en Riek: wij als vrienden van de LT club zijn trots op jullie en op Anne-Marieke voor het vastleggen van jullie levens… alle goeds en veel geluk vanuit Brabant!!
    Patrick, Helen en Imke

  4. Anne-marieke,
    Van harte gefeliciteerd,met de zoveelste prijs van je documentaire “Äls ik jou niet had”.
    Wij zijn er trots op dat we een deel van de opnames hebben mogen meemaken.
    En dat dit het begin is van een mooie carriere.

    Groetjes Leo en Hanny Ebben

Reacties zijn gesloten.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands