De Tuschinski Award voor beste eindexamenfilm van de werd vanmiddag op het Nederlands Film Festival toegekend aan Anne-Marieke Graafmans voor haar documentaire Als ik jou niet had. Bijzonder aan de uitreiking van deze prijs voor aanstormend talent is dat het commerciële bioscoopbedrijf en de onafhankelijke filmkritiek hier even samen optrekken. De Tuschinski Award wordt uitgereikt en met 5000 euro gesponsord door Theatres, maar de Kring van Nederlandse Filmjournalisten mag de winnaar aanwijzen.

Als ik jou niet had

Het meest gecharmeerd waren de beroepskijkers dus van Als ik jou niet had, een ogenschijnlijk eenvoudig, maar trefzeker en ontroerend portret dat Anne-Marieke Graafmans van haar buren maakte. Twee oudere Amsterdammers die elkaar op latere leeftijd vonden en nu in hun roestige camper zo veel mogelijk op stap gaan. Al snel blijkt echter dat achter deze humoristische schets van volks wel en wee een groot verdriet te schuilen. Ogenschijnlijk terloops laat Graafmans zien hoe een spoorloos verdwenen dochter en een drugsverslaafde zoon hun levens getekend hebben, maar ook hoe ze bij elkaar de liefde en de kracht vinden om verder te gaan. Volstrekt onsentimenteel, maar precies raak. Heel knap. Eerder had Graafmans hiervoor ook al de VPRO documentaireprijs in ontvangst mogen nemen.

Pathé’s marketing manager Youry Bredewold maakte van de gelegenheid gebruik om alle aanwezige beginnende cineasten aan te sporen om toch als filmmaker vooral jezelf te blijven, zonder daarbij het belang van een goede marketing uit het oog te verliezen. Het komt niet vanzelf, was zijn boodschap. Publiek dat er wel degelijk is, afgaande op het feit dat Bredewold nu al durfde voorspellen dat 2011 voor de bioscopen een recordjaar wordt waarin de grens van 30 miljoen bezoekers zal worden gepasseerd. Toch nog een positief geluid dus op een festival dat van start ging met een fel protest tegen de afbraak van de kunsten. Misschien moet dan toch het filmbedrijf het gat maar gaan vullen dat de overheid laat vallen.

Bij dezelfde gelegenheid werden nog twee andere prijzen uitgereikt. De Dioraphte Stimuleringsprijs voor beste afstudeerfilm van de overige academies ging naar Staat van angst, een documentaire van Nicky Maas over de dodenherdenking 2011, een jaar na de ‘damschreeuwer’.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De Producenten Award van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten ging naar Guusje van Deuren als beste producent van een afstudeerfilm.

Leo Bankersen

Foto bovenaan:

5 reacties op “Nederlands Film Festival – Tuschinski Award voor Als ik jou niet had”

 1. Avatar

  Marie wat ben ik ontzettend trots op je zeg.
  Van harte gefeliciteerd joh!!
  en mag ik in je volgende film meespelen haha
  Heel veel succes verder met alles En met het budget kun je nu weer aardig een beginnetje maken met de volgende film.
  Tot binnenkort hé
  liefs Brigitte

 2. Avatar

  Lieve Anne-Marieke,

  En weer heb je een prijs gewonnen. Fantastisch!
  Als je “oud” collega ben ik heel trots op je.
  Ik had geen idee dat je zoveel talent hebt.

 3. Avatar

  Wij hebben nog maar een klein stukje van de docu over Harrie en Riek gezien maar zijn erg benieuwd naar het volledige resultaat. Met de prijzen die al gewonnen zijn, komt dat vast en zeker goed. Harrie en Riek: wij als vrienden van de LT club zijn trots op jullie en op Anne-Marieke voor het vastleggen van jullie levens… alle goeds en veel geluk vanuit Brabant!!
  Patrick, Helen en Imke

 4. Avatar
  leo en hanny ebben

  Anne-marieke,
  Van harte gefeliciteerd,met de zoveelste prijs van je documentaire “Äls ik jou niet had”.
  Wij zijn er trots op dat we een deel van de opnames hebben mogen meemaken.
  En dat dit het begin is van een mooie carriere.

  Groetjes Leo en Hanny Ebben

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top