Meteen naar de inhoud

Nominaties Zwanen 2018 bekend, dus wie wint?

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en Festival de Nederlandse Dansdagen maken de jaarlijkse nominaties voor de VSCD-Dansprijzen (de Zwanen) bekend.

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn:

Rule of Three, choreografie: Jan Martens, van GRIP
The hidden floor, choreografie: Franck Chartier, van Nederlands Dans Theater
We Are Nowhere Else But Here, choreografie: Stephen Shropshire, van Stephen Shropshire Foundation, coproductie Korzo Producties

Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn:

Guido Dutilh voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles 
Gil Gomes Leal voor zijn rol in Aghori
De vijf danseressen Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci en Martina Orlandi voor hun rol in Thron

Wat zegt dit?

De Zwanen zijn zo’n beetje de belangrijkste prijzen in de Nederlandse danswereld. Ze worden ook wel de Oscars van de dans genoemd. De Nederlandse dans dan, want internationaal gezien claimt Moskou een Oscar, dat is de Prix Benois de la danse. Dit jaar ging die naar een controversiële productie over het leven van danslegende Rudolf Noerejev.

Het is wachten tot oktober wie een Zwaan, een beeldje van choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk, ontvangen.  Op 12 oktober worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen de winnaars bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens het Festival de Nederlandse Dansdagen dat plaatsvindt van 10 t/m 14 oktober 2018 in Maastricht.

Alvast een gokje doen?

De vermoedelijke winnaar in de categorie dansproductie is Rule of Three, een choreografie van Jan Martens. Deze jonge Belgische choreograaf maakt al een tijd grote indruk en kwam nog niet eerder zo prominent in beeld van de jury. De lovende teksten (‘onuitwisbare indruk’, ‘ruimte voor ontroering en tederheid’, ‘uitermate gelaagde voorstelling die je gewoonweg bij je kladden grijpt’) wijzen in de richting van een regelrechte winnaar.

Ook The hidden floor (recensie hier) wordt uitermate geprezen en verdient te winnen. Maar NDT won vorig jaar al met een werk van Marco Goecke en het jaar daarvoor werd deel 2 uit het drieluik van Franck Chartier al genomineerd. De nominatie We Are Nowhere Else But Here dient vermoedelijk om Stephen Shropshire te erkennen in zijn creatieve loopbaan als choreograaf. Maar hij kan natuurlijk ook zomaar winnen. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld de Speciale Prijs bij Dansersfonds ’79, die andere dansprijzen in Nederland.

Heel bijzonder dat Gil Gomes Leal is genomineerd. Je kan nog ver komen als je eerst en vooral bekend werd als danser in So You Think You Can Dance. Goed dus dat de jury rekening houdt met de wonderlijke talenten van Gil, die zijn loopbaan serieus uitbouwde naar onder andere een opvallende rol in Narnia (recensie hier) bij Het Nationale Ballet.

Ook een mooie nominatie is Guido Dutilh voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Marco Goecke. Het had een foto-finish kunnen worden tussen de twee mannen Gil en Guido, maar dat vijf danseressen voor hun rol in Thron van Krisztina de Châtel zijn genomineerd is uniek. ‘Al lijken ze identiek, iedere danseres blinkt uit door dit vermogen bij te dragen aan het collectief en aan de zeggingskracht van het werk van De Châtel.’

Wie of wat in ieder geval wint, is de Nederlandse dans zelf.

Festival de Nederlandse Dansdagen

De VSCD-Dansprijzen worden uitgereikt op het Festival de Nederlandse Dansdagen, het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het vijfdaagse festival in Maastricht, dit jaar van 10 t/m 14 oktober 2018, worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans. De kaartverkoop voor het festival start op 15 augustus.

De jury

De VSCD-dansjury 2018 bestaat uit juryvoorzitter Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg), Judith Blankenberg (programmeur Grand Theatre Groningen), Iselle Claassens (programmeur, Parktheater Eindhoven), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Swantje Schäuble (danseres), Leo Spreksel (artistiek leider), Violien Vocks (programmeur, Parkstad Limburg Theaters), Jasper Weck (programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (docent Universiteit Utrecht).

Update

De winnaars zijn bekend:

We Are Nowhere Else But Here, van Stephen Shropshire Foundation in coproductie met Korzo producties.
Danser Guido Dutilh voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2.

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands