We worden tamelijk doodgegooid met online theaterervaringen. Eerlijk gezegd mijd ik die. Ik vond theater altijd al iets om live te ondergaan. Klossende schoenen zijn verschrikkelijk, zichtbare consumptie bij het spreken kan ik momenteel even niet aanzien en het geluid is altijd matig. Ik wil live theater, en anders niet. Laat tv aan de tv-makers, die hebben daarvoor doorgeleerd. 

Avatar

Beste lezer!

Cultuurpers zoekt de verhalen op die je nergens anders leest. We graven dieper. We kunnen dat doen dankzij de steun van lezers zoals jij. Je donatie is meer dan welkom!
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Alleen dankzij jouw donatie kunnen we de verhalen blijven vertellen die anders verdwijnen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Toch ga ik nu een uitzondering maken voor een voorstelling die je tussen 15 en 22 mei aanstaande kunt meemaken. Met dank aan het Holland Festival dat deze tip in de nieuwsbrief opnam. Dat komt omdat deze voorstelling vooral om het geluid gaat. Eigenlijk is het een live podcast, en sinds we in tijden van corona allemaal het liefst ontspannen met een koptelefoon op, moet je deze meemaken. Desnoods met het scherm uit.

Simon McBurney maakte in 2016 The Encounter, een audiospel waarvoor hij een opnametechniek gebruikte die verder gaat dan wat we nu met 8D voorgeschoteld krijgen. Ik maakte het mee in The Barbican, een fantastisch brutalistische zaal in Londen. het was anderhalve maand na de dood van David Bowie en ruim drie maanden voor het Brexitreferendum en bij het kleedkamerinterview na afloop stond ik ver binnen de tegenwoordig toegestane anderhalve meter naast mijn andere jeugdidool Kate Bush. Zulke dingen maak je alleen in Engeland mee. Dat ik nog een woord kon uitbrengen is een wonder.

Enfin: ik was al onder de indruk van de voorstelling en schreef een stuk, en adviseer je nu om je beste koptelefoon te zoeken en tussen 11 en 15 mei te gaan luisteren. 

Audio is het nieuwe video (I): McBurney’s theatrale podcast op #HF16

Waardeer dit verhaal!

Alleen dankzij jouw donatie kunnen we de verhalen blijven vertellen die anders verdwijnen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.