Onze auteurs

 Wat is een Cultuurpers-auteur?

Cultuurpers is een open platform voor (innovatie van) cultuurjournalistiek. Iedereen met een journalistiek verhaal – tekst, audio, video, foto – over een onderwerp dat met kunst en cultuur te maken heeft, kan een account aanvragen.I)Inschrijfkosten 5 euro inclusief BTW

De redactie plaatst stukken die voldoen aan de kwaliteitseisen die we daarvoor stellen. De auteur is vervolgens zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inkomsten door verkoop van het verhaal via de betaalknop van Blendle of donatiesII)rechts op iedere pagina kunnen lezers doneren, op afzonderlijke artikelen, maar ook op de auteur zelf., indien de auteur liever artikelen gratis aanbiedt.

Inkomsten kunnen uiteenlopen van enkele euro’s tot soms wel een paar duizend euro[hints]lees het artikel van jan Jaap Heij van reporters Online, die de techniek levert waarmee ook Cultuurpers via Blendle kan verkopen: https://www.villamedia.nl/artikel/hoe-haal-je-als-freelancer-meer-uit-blendle [/hints].

Cultuurpers geeft ook zo nu en dan opdrachten voor producties uit. Daarvoor wordt een honorarium afgesproken dat per geval kan variëren, met een basisbedrag van 75 euro.

Dit zijn onze auteurs.

 • Fransien van der PuttFransien van der Putt (78)

  Fransien van der Putt is dramaturg en criticus. Zij werkt o.a. met Lana Coporda, Vera Sofia Mota, Roberto de Jonge, João Dinis Pinho & Julia Barrios de la Mora en Branka Zgonjanin. Zij schrijft over dans en theater voor Cultureel Persbureau, Theaterkrant en Dansmagazine. Tussen 1989 en 2001 mixte zij tekst als geluid bij Radio 100. Tussen 2011 en 2015 ontwikkelde zij een minor voor de BA Dance, Artez, Arnhem – over artistieke processen en eigen onderzoek in dans. Binnen haar werk heeft zij speciale aandacht voor de betekenis van archieven, notatie, discours en theatergeschiedenis in relatie tot dans in Nederland. Samen met Vera Sofia Mota onderzoekt zij in opdracht van www.li-ma.nl het werk van video-, installatie- en peformance- kunstenaar Nan Hoover.

 • Thea DerksThea Derks (278)

  Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'.
  Onlangs voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', sepeciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675

 • Inger StokkinkInger Stokkink (9)

  Inger Stokkink is freelance correspondent in Denemarken – in Aarhus, om precies te zijn. Aarhus? Is dat niet de Europese Culturele Hoofdstad van 2017* ? Jazeker, en daar schrijft ze over voor CultuurPers. Ze is getrouwd, heeft twee katten en een zeilboot.

  * samen met Pafos op Cyprus, overigens

  Aantal overnachtingen en goed gelukte city branding als hoogtepunten voor de Culturele Hoofdstad. Dag AARHUS2017, hallo LEEUWARDEN2018. En: VALLETTA2018, mag ik mijn aardappel terug?
 • Erwin GaurErwin Gaur (1)

  Erwin Gaur (half pseudoniem voor Erwin Angad-Gaur, 1970) is schrijver en componist en studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen in Rotterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van onder meer de Ntb, Sena, Kunsten 92 en is voorzitter van Platform Makers.
  Zijn korte roman ‘Gardi’ verscheen dit voorjaar.

  De publieke omroep is te redden. (Waarom voetbal naar de commerciëlen moet)
 • Tim De BoerTim De Boer (4)
  Merry Go Round – Een huis als vlucht uit de dagelijkse sleur.
 • Maarten van der MeerMaarten van der Meer (3)

  al sinds 2000 actief op verschillende plekken in de cultuursector. Opgeleid als Internationaal Jurist aan de Universiteit van Amsterdam is hij zijn loopbaan begonnen bij de European Cultural Foundation. Via het Bureau van de Universiteit van Amsterdam en de afdeling Kunst & Cultuur van de gemeente Rotterdam kwam hij in 2002 in de Gemeenteraad van Amsterdam. Als woordvoerder Stedelijke Ontwikkeling, Financiën & Economie en Kunst & Cultuur was hij mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuw onafhankelijk Kunstenplanbeleid en het ‘witten’ van ID-banen in de Cultuur & de Welzijnssector. Naast het Raadslidmaatschap werkte Maarten in de periode vanaf 2003 als onafhankelijk cultuuradviseur voor overheden en instellingen. In die rol heeft hij geschreven aan Kunstenplanaanvragen, hielp bij reorganisaties en adviseerde verschillende overheden over ontwikkeling van Cultuurbeleid. In 2011 werd Maarten Zakelijk leider van Theater Bellevue (één van de fijnste theaters van Nederland!), om vervolgens in 2014-2015 als Stadsintendant van Deventer een periode aan nieuwe initiatieven en projecten te bouwen. Naast partner van Silver Lining Advies & Ontwikkeling ben is Maarten adviseur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (meerjarige commissie Theater) en lid van het Bestuur van de Leeuwensteinstichting. Hij is een fervent lange afstand hardloper (marathons-halve marathons), hockeyer en vader van 11 jarige zoon. Geboren en getogen in Amsterdam richt Maarten zich in eerste instantie maar niet expliciet op deze stad en haar culturele en stedelijke ontwikkeling.

  Goed dat de Amsterdamse Kunstraad wil investeren in cultuur, maar er is meer nodig.
 • Ewa Maria WagnerEwa Maria Wagner (11)

  Behalve als altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest is ze in verschillende redacties als journaliste werkzaam. Ze schrijft onder meer over alles wat direct en indirect te maken heeft met klassieke muziek en o.a. het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds 2014 is ze ook actief als recensent voor culturele websites.

  Maartje van Weegen brengt als enige beweging in ‘Dagboek van een cello’
 • Benien van BerkelBenien van Berkel (1)

  Met meer dan 25 jaar expertise en ervaring heeft Benien van Berkel (1965) een professionele achtergrond bij Nederlands grootste én kleinste podiumkunstinstellingen. De rode draad in haar carrière is steeds de relatie tussen theater en publiek geweest. Ze leerde het vak bij musicalproducent Opus One en werkte daarna als Hoofd Communicatie & Marketing bij onder meer Koninklijk Theater Carré en het Holland Festival. Ze was mede-initiatiefnemer en -oprichter van de Last Minute Ticket Shop aan het Leidseplein in Amsterdam. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de culturele erfenis van de oprichter van de Kultuurkamer, de nationaalsocialist Dr. Tobie Goedewaagen. Sinds 2015 runt ze haar eigen bedrijf, Benien Performing Arts Management. Ze deelt haar ervaring op het gebied van podiumkunstmarketing als lid van diverse besturen en adviescommissies.

  Beste Minister @ivanengelshoven, mijn droom is dat de Nederlandse overheid een echte cultuurvisie zou hebben.
 • Niek HendrixNiek Hendrix (4)

  Niek Hendrix is hedendaags beeldend kunstenaar en schrijver/oprichter van het webmagazine Lost Painters. Daarnaast wordt hij met enige regelmaat gevraagd als curator, gastdocent, spreker over kunst en is een van de mede-oprichters van het kunstinitiatief Park in Tilburg.

 • Chris KeulemansChris Keulemans (7)

  Schrijver, journalist, moderator, docent

  De gebarentolken snikken mee
 • Giep HagoortGiep Hagoort (4)

  Giep Hagoort (1948) heeft zijn rechtenstudie gevolgd aan de Universiteit Utrecht en is in 1998 gepromoveerd aan de Universiteit Nyenrode. In 2007 is Giep Hagoort benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Kunsten aan de UU op het vakgebied Kunst en Economie.
  Hagoort is lector Kunst & Economie aan de Faculteit Kunst en Economie van de HKU en voorzitter van de gelijknamige kenniskring. Daarnaast is hij dean van de Amsterdam School of Management.

  Wat zit er achter Wim Pijbes’ geregisseerde vertrek bij het Rijks?
 • Leo BankersenLeo Bankersen (292)

  Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead.
  Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Voor de International Film Guide houdt hij de Nederlandse stand van zaken bij.
  Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.

 • Brechtje RoosBrechtje Roos (22)

  podiummens . muziekeducatie . concertpresentatie . sociaal-artistiek . praat speelt illustreert & schrijft over muziek en meer...

 • Jan-Willem van RijnberkJan-Willem van Rijnberk (9)

  Visual Artist with an interest in leisure, heritage, and sustainability

  Gedeputeerde Swinkels over kansen voor Brabant: ‘Anders dan bij het Rijk, werken we hier al niet meer ‘disciplinair’. We stoppen niet alles in hokjes.’
 • Helen WesterikHelen Westerik (51)

  Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Dat neemt niet weg dat ze met evenveel goesting naar meer mainstream films gaat. Ze doet onderzoek naar de subversieve film.

 • Madeleine RoodMadeleine Rood (21)

  Madeleine Rood is freelance journalist en schrijft interviews, persberichten en teksten voor voornamelijk websites, kranten en allerlei publicaties. Ze heeft haar eigen tekstbureau, Bureau Rood. Ze heeft twintig jaar gewerkt bij regionaal dagblad de Stentor, waarvan vijftien jaar op de kunstredactie. Haar specialisatie ligt dus in de culturele journalistiek.
  Ze woont samen en heeft drie zoons.

 • Jacqueline de KuijperJacqueline de Kuijper (3)

  Jacqueline de Kuijper is danswetenschapper en co-founder van Change Your Rhythm, een consultancybureau dat door middel van beweging op de werkvloer het welzijn van werknemers wil verhogen. Haar interesses gaan uit naar het belang van beweging voor cognitief en mentaal welzijn en de relevantie van dans voor de maatschappij.

 • Wijbrand SchaapWijbrand Schaap (788)

  Wijbrand Schaap coacht schrijvers en journalisten. Hij is ook bedenker en oprichter van het Cultureel Persbureau.
  Voor hij dat deed was hij theaterjournalist voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Hij schrijft ook voor specialistische bladen als TM, Boekman en Ons Erfdeel. Hij is getrouwd met Suzanne Brink en heeft een kat en een hond.

 • Jaïr TchongJaïr Tchong (19)

  Cultuurjournalist, programmamaker, jurylid TGWMC http://www.transglobalwmc.com/.

 • Rudolf HunnikRudolf Hunnik (7)

  Rudolf Hunnik is cultuurjournalist, trainer en filmprogrammeur. Voor meer informatie kijk op www.diversityathome.nl

 • George VermijGeorge Vermij (13)

  George Vermij is een culturele alleseter met een nieuwsgierige en kritische blik. Hij studeerde kunstgeschiedenis en politicologie in Leiden en heeft een ongeneeselijke filmverslaving. Naast Cultuurpers schrijft hij voor Schokkend Nieuws, Gonzo Circus en In de bioscoop over film. Voor Tubelight, Metropolis M en Jegens & Tevens schrijft hij over beeldende kunst.

 • Clarissa van DeventerClarissa van Deventer (2)

  Overenthousiaste huppelnerd met een licht sarcastische schrijfstijl en een nieuwsgierig aagjeshart. Altijd op jacht naar vreemdsoortige verhalen.

  Joop Oonk maakt van haar buurt een bühne
 • Hannah RoelofsHannah Roelofs (13)

  Dramaturg voor theatermakers en Speechcoach voor de rest van de wereld.

 • Femke HaijtemaFemke Haijtema (1)

  Femke Haijtema is van huis uit socioloog, maar verloor in 2004 haar hart aan de museumwereld. Na een aantal jaren als marketeer bij Museum Het Rembrandthuis en als hoofd marketing bij Museum Boijmans van Beuningen, keerde ze in 2011 terug naar haar heitelân. In Leeuwarden is zij hoofd publiek en presentaties bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. In 2016/17 nam Femke deel aan de vierde lichting van de leergang Leiderschap in Cultuur van de Universiteit Utrecht en Kennisland, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  Een museum met impact. Hoe musea historisch besef kunnen aanwakkeren en mensen troost, relativering en verbinding bieden
 • A Quattro ManiA Quattro Mani (127)

  Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.

 • Frans van HiltenFrans van Hilten (32)

  Ik ben freelance cultuurjournalist. Omdat ik een onafhankelijk cultuurgeluid belangrijk vind, schrijf ik graag voor dit platform.

 • Melody Deldjou FardMelody Deldjou Fard (2)

  #BornIntehran.MadeInUtrecht.
  Melody is geboren in het Midden-oosten. Op haar vijftiende, vlak na de negen jaar durende Golfoorlog in Iran, vluchtte ze vanuit Teheran naar Nederland. Vastbesloten om haar nieuwe thuisland te omarmen, leerde ze zichzelf in vier maanden tijd aan de hand van de ondertiteling van de soapserie “The Bold And The Beautiful” de Nederlandse taal. Vier jaar later, na het behalen van een HAVO diploma, begon ze een studie aan de Hogeschool Kunsten Utrecht. Eerst richting Film en daarna Design. Dankzij een onbegrensde visie op het creatief landschap was ze al tijdens haar studie een pionier in de cultuursector.
  Zo Re-framede ze bijvoorbeeld de discipline ModeVormgeving en gebruikte ze het medium als een vorm van taal. Ze communiceerde aan de hand van eigenzinnige ontwerpen,maatschappelijke en politiek geëngageerde verhalen.
  In 2010 studeerde ze Cum Laude af. Daarna viel ze op met internationale publicaties en onderscheidingen.
  Ze werd in 2010 uit 600 creatieve talenten wereldwijd geselecteerd om deel te nemen aan het prestigieuze Franse Mode- en Fotografiefestival Hyeres. Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort noemde Melody “een van Europa’s creatieve sterren van de toekomst”.
  Anno 2017 werkt ze vanuit haar Atelier Social Design als kunstenaar en social designer en ontwerpt ze nieuwe manieren van kijken naar maatschappelijke vraagstukken.

  Karim maakt Eendje, het succesvolle houten broertje van dat Utrechtse konijntje.
 • Henri DrostHenri Drost (161)

  Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.

 • Loes GompesLoes Gompes (1)
  In memoriam-tentoonstellingen Martyn Last
 • Daniël BertinaDaniël Bertina (64)

  /// Freelance cultuurjournalist, criticus, schrijver en dramaturg. Allesvreter met een liefde voor kunst, cultuur & media in alle onpeilbare gradaties tussen obscure underground en woest commerciële mainstream. Werkt ook voor Het Parool en de VPRO. En traint Braziliaans Jiu Jitsu.

 • Stephanie HermesStephanie Hermes (1)

  Na mijn afstuderen aan de opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heb ik me ontwikkeld tot een veelzijdige, innovatieve en expressieve theatermaakster die stukken met kinderen, jongeren en volwassenen ensceneert. In mijn werkweek combineer ik twee banen met elkaar. Ik ben artistiek leider van Haags Theaterhuis, de theaterschool voor volwassenen in Den Haag. Daarnaast ben ik teamleider van de afdeling Cultuurparticipatie bij CultuurSchakel, een bemiddelingsorganisatie tussen burgers, culturele aanbieders en scholen. In 2017 heb ik het leerprogramma Leiderschap in Cultuur afgerond, ontwikkeld en uitgevoerd door de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland in samenwerking met HKU en Coaching in de Cultuur.

  Meer diversiteit op de culturele werkvloer? ‘Ze zijn er niet’, bestaat niet. De bal ligt nu bij de werkgevers: kijk buiten je eigen kaders en toon lef. #LinC
 • Ruben BrugmanRuben Brugman (132)

  Houdt een vinger aan de pols van de danswereld. Schrijft er soms over, soms over iets anders.

 • Maarten BaandersMaarten Baanders (87)

  Free lance kunstjournalist Leidsch Dagblad. Tot juni 2012 medewerker Marketing en PR bij het LAKtheater in Leiden.

 • Nicolas MansfieldNicolas Mansfield (1)
  Nicolas Mansfield: Today I feel more European than ever. #Brexit
 • Monique HuijdinkMonique Huijdink (10)
  ‘Over vijf jaar hoor je niemand meer over zwarte piet’ (podcast)

 

 

Noten   [ + ]

I. Inschrijfkosten 5 euro inclusief BTW
II. rechts op iedere pagina kunnen lezers doneren, op afzonderlijke artikelen, maar ook op de auteur zelf.